Η κατάτμηση στην Β’ Αθήνας φέρνει αλλαγές και στο εκλογικό μέτρο, βάσει του οποίου θα προκύψουν οι έδρες των κομμάτων, ανά τομέα. Οπου «εκλογικό μέτρο» σημαίνει πως η κατάκτηση του ποσοστού αυτού δίνει έναν «σίγουρο» βουλευτή στον κομματικό σχηματισμό κατά την πρώτη κατανομή, με τις αδιάθετες έδρες να κατανέμονται κατά την δεύτερη κατανομή.
Συγκεκριμένα, στον Βόρειο Τομέα (περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου), όπου το εκλογικό σώμα υπολογίζεται στις 490.000, θα εκλεγούν 15 βουλευτές, με το εκλογικό μέτρο που προκύπτει να είναι 6,6%.
Στον Νότιο Τομέα, όπου οι ψηφοφόροι είναι πέριξ των 600.000 (περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου) οι έδρες θα φτάσουν τον αριθμό 18, τον μεγαλύτερο στην «σπασμένη» πλέον Β’ Αθήνας, και το εκλογικό μέτρο θα είναι 5,55%.
Στον Δυτικό Τομέα, με 360.000 εκλογικό σώμα,(περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου)θα εκλεγούν 11 βουλευτές, με το εκλογικό μέτρο να είναι 9,1%.
Τα ανωτέρω, όπως είναι λογικό, οδηγούν όλα κόμματα αλλά και τους υποψηφίους σε ασκήσεις επί χάρτου και σωστό «διάβασμα» των νέων δεδομένων, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Μερικά παραδείγματα που δίνουν μία «γεύση» υπολογισμών:
Στα Βόρεια Προάστια, εάν ένα κόμμα ξεπεράσει το 33%, βγάζει από την πρώτη κατανομή 5 έδρες (6,6 επί 5).Με το ίδιο ποσοστό (33%) στα Νότια Προάστια, εκλέγει από την πρώτη κατανομή 6 βουλευτές. (5,5 επί 6). Αντίστοιχα στα Δυτικά, με εκλογικό μέτρο 9,1%, για να βγάλει από την πρώτη κατανομή ένα κόμμα 3 βουλευτές, πρέπει να ξεπεράσει το 27%. (9,1 επί 3).