Ετεροχρονισμένη ανάληψη των ευθυνών

Ετεροχρονισμένη ανάληψη των ευθυνών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι ανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών και ενώ οι προσπάθειες διαχείρισης, με τελευταία την κοινή συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Νίκου Τόσκα, κρίθηκαν προφανώς ανεπαρκείς. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των αποκαλύψεων για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στον πύρινο όλεθρο στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε, όπως είπε, «ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία». Μάλιστα περιέγραψε την κίνησή του ως «αυτονόητη για τον πρωθυπουργό της χώρας», καλώντας, παράλληλα, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους «όσο βαρύ κι αν είναι» κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έκανε και μια σαφή προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών. Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κυβερνητική γραμμή περί μη «αποκεφαλισμού» των υπευθύνων. «Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος σε όσους ασκούν κριτική είπε: «Ας πυροβολούν εμάς, όχι εκείνους».

Ο κ. Τσίπρας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, λέγοντας ότι η όποια αποτίμηση θα γίνει μετά το πέρας της κρίσης. Και πρακτικά επανέλαβε την πάγια κυβερνητική άποψη περί διενέργειας εκλογών εν ευθέτω χρόνω, και σίγουρα όχι μετά την τρέχουσα κρίση. «Δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε. Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίζει, όπως είπε, «τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών». Με αφορμή αυτό το εθνικό σχέδιο, ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τη διαμόρφωσή του. «Είναι μια προσπάθεια εθνική, και ένα καθήκον που απορρέει για όλους από τη σημερινή τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέτρα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης μέτρα. «Αν χρειαστεί να “σπάσουμε αυγά”, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες, την επόμενη τραγωδία», διευκρίνισε. Ο κ. Τσίπρας έκανε σαφή λόγο για εμπρησμούς τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους, και δεν πρόκειται να μπούμε σε παιγνίδι σεναρίων. Ούτε να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως γινόταν παλιότερα». Ο πρωθυπουργός τόνισε, επ’ αυτού, ότι θα πρέπει να οργανωθεί η άμυνα «της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις», προκειμένου να αποτραπεί ο στόχος των δραστών, αν αυτός είναι τα πλήγματα στην κοινωνική συνοχή. Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα «ανακτά μετά οκτώ ολόκληρα χρόνια την κυριαρχία της, και διεκδικεί με αξιώσεις τον ηγετικό της ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή» και τόνισε ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από τον στόχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή