ΚΙΝΑΛ: Αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας

ΚΙΝΑΛ: Αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ». Το Κίνημα Αλλαγής, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οπότε ανακοινώθηκε η λήξη του τρέχοντος προγράμματος, πέρασε κατευθείαν στην αντεπίθεση. Με σαφή, αρχικά, διάθεση αποδόμησης των συμβολισμών που επιχείρησε να περάσει ο κ. Τσίπρας από την Ιθάκη, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αδίστακτο μνηστήρα της εξουσίας» που «φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας», εστίασε ακολούθως στο κόστος της τριετούς διακυβέρνησής του, που πλην των «200 δισ. που κόστισε», οδήγησε «σε νέα σκληρότερα μέτρα και διαρκή επιτροπεία».

Αλλά δεν είναι μόνο το κόστος στην οικονομία. Bασικό κομμάτι της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΚΙΝΑΛ στόχευσε στον διχαστικό λόγο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του. Γυρνώντας το ρολόι πίσω, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας όχι μόνο ήταν εκείνος που επένδυσε πολιτικά «στις διχαστικές και στις πελατειακές λογικές, στον καθεστωτισμό, στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στις ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά και σήμερα εξακολουθεί να επιδίδεται σε κήρυγμα μίσους και διχασμού».

Είναι προφανές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, όλες ιδιαίτερα σκληρές, πως το αντιπολιτευτικό θερμόμετρο έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει και να προμηνύει τι θα ακολουθήσει εν όψει φθινοπώρου. Αλλά και κάτι ακόμα.

Η φράση «δεν θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές», αποτυπώνει τη βούληση του κόμματος να μην αφήσει κανένα περιθώριο στον Αλ. Τσίπρα να «παίξει» με επικοινωνιακούς όρους και «να παρουσιάσει την κατάσταση ως ιδανική».

Αφύπνιση

Την ίδια ώρα, στον δεύτερο άξονα της ανακοίνωσης, γίνεται κάλεσμα για «εθνική και κοινωνική αφύπνιση» ώστε να υπάρξει «επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον». Η αναφορά στην «προοδευτική διακυβέρνηση» αποτελεί, σε πολιτικό επίπεδο, μία ακόμη «απόρριψη» της πρότασης κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής να συνδράμουν στη δημιουργία ευρύτερου «αντιδεξιού μετώπου» υπό τον μανδύα του μιας κοινής «προοδευτικής μήτρας». Είναι πρόδηλο πως στο Κίνημα Αλλαγής είναι στρατηγικής φύσεως η «μάχη χαρακωμάτων» με το Μαξίμου και ταυτόχρονα η επιδίωξη δημιουργίας ζωτικού χώρου, μέσω της καταγγελίας «του τοξικού λόγου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

Σε σχέση με τη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να προστίθεται ένα ακόμα κομμάτι, που επιχειρεί να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώθηκε από χθεσινή συνέντευξη του διευθυντή της κ. Φώφης Γεννηματά, κ. Μαν. Οθωνα. Μιλώντας στην ΕΡΤ «ταύτισε» Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «πέρα από τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας, δύο παρατάξεις και δύο πρωθυπουργοί με την αλόγιστη πολιτική τους κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή σε μνημόνιο», κατονομάζοντας τους δύο πολιτικούς. Σύμφωνα με τον κ. Οθωνα, «η Νέα Δημοκρατία με τον Καραμανλή εκτροχίασε δημοσιονομικά τη χώρα και οδήγησε στο 1ο μνημόνιο. Και μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή