Περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας – Κίνας

Περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας – Κίνας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δυνατότητες ακόμα πιο ουσιαστικής ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας και Ελλάδας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Στην ομιλία την οποία απηύθυνε χθες στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στη συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στην Ε.Ε.

«Οι κινεζικές επενδύσεις, με κορυφαία εκείνη στο λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, η ανάπτυξη του εμπορίου, όπου νομίζω τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να προωθηθούν πολύ πιο οργανωμένα στην Κίνα, η ανταλλαγή τεχνολογίας και η συνεργασία ανάμεσα σε νέες εταιρείες, η ναυτιλία, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο με μεγάλη παράδοση, και ο τουρισμός είναι μερικοί από τους τομείς παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Επ’ αυτού, παρέπεμψε, μάλιστα, στην ήδη υφιστάμενη πρωτοβουλία συνεργασίας στο φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών, που αποτελεί ιδέα του κ. Κοτζιά και το οποίο, ωστόσο, στηρίχθηκε ενεργά από την Κίνα. Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα προβλήματα της Ελλάδας στην περιφέρειά της, προχωρώντας, μάλιστα, σε έναν παραλληλισμό του Κυπριακού με την Ταϊβάν. «Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνισμού είναι η Κύπρος. Η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματός της από τρίτες δυνάμεις. Η προσπάθεια ταϊβανοποίησης αυτού του τμήματος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσπάθησε η Δύση μέσα από πολλαπλές κατακτήσεις, παλαιότερα της Ιαπωνίας και της Πορτογαλίας, να σπάσει τη μία Κίνα σε δύο οντότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Πεκίνο, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, τον αντιπρόεδρο της Κίνας Γουάνγκ Κισάν και τον επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Γιανγκ Τζιέκι. Σήμερα θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα έχει επαφές με τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Προγραμματισμένη είναι, μεταξύ άλλων, συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον πρόεδρο της Cosco Σου Λιρόνγκ. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει απευθείας από την Κίνα στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή