Κρίσιμο τεστ οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μια δέσμη εξαγγελιών, που θα πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση δικαιολογημένα πανηγυρίζει για την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή και διαφημίζει την αυξημένη ελευθερία της στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση όσων σήκωσαν το μεγάλο βάρος των μνημονίων, και σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και σχεδιασμού για τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας αναζητεί μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβερνητική ηγεσία, ενόψει της αποψινής ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η σημερινή ομιλία ξεφεύγει από τον παραδοσιακό χαρακτήρα της εκάστοτε πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ, που δεν ήταν άλλος από μια πρώτη καταγραφή των κυβερνητικών προθέσεων για τις κινήσεις στην οικονομία μέσα στο επόμενο έτος. Η ομιλία του κ. Τσίπρα θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της ανάλυσης των αγορών, που με βάση αυτή θα προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο θα επιδιώξει να πολιτευθεί η κυβέρνηση υπό το νέο πλαίσιο που προσδιορίζει η έξοδος από το μνημόνιο.

Η μεταμνημονιακή συμπεριφορά της κυβέρνησης έλκει την προσοχή των αγορών και των εταίρων και ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή σειράς συμπερασμάτων, που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη συνολικότερη στάση των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τις τάσεις των αγορών, δεδομένης και της άτυπης εισόδου της χώρας σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Η σπουδή κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να επιδοθούν σε αναφορές για τις δυνατότητες που δίνει στην κυβέρνηση η επόμενη ημέρα και για τις αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, για ένα νέο πρόγραμμα, ιδιοκτησίας της κυβέρνησης, ήχησε σαν προειδοποιητικό καμπανάκι για όλους εκείνους που εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Ελλάδα, στα πρώτα μεταμνημονιακά βήματά της, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Ιδιαίτερα για τις αγορές, η τάση των επιτοκίων να αυξάνονται αντί να αποκλιμακώνονται, σε ένα βαθμό επηρεάζεται και από την επιφυλακτικότητα που επικρατεί έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να πορευθεί ο κ. Τσίπρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να κατευνασθούν οι ανησυχίες του διεθνούς παράγοντα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα ισορροπημένο πακέτο παροχών που θα αφορά κυρίως τα λαϊκά στρώματα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Κανένα από τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται σχετικά.

Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την οικονομία της και εκδήλωσε τη χαρά του που η οικονομία της χώρας μας βελτιώνεται. «Επιπλέον βλέπω ότι υπάρχει ένα σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Εμείς θα θέλαμε να σας υποστηρίξουμε, να υποστηρίξουμε τη ΔΕΘ, νομίζω ότι κινούμαστε σε γνωστά νερά και φυσικά θέλουμε να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία». Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή εταιρειών των ΗΠΑ στην εφετινή ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και, ταυτόχρονα, είναι συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς εκπέμπει το μήνυμα ότι υπάρχει προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και της συνεργασίας εταιρειών στον τομέα των επενδύσεων.

Προοπτικές επενδύσεων

Συζητήθηκαν, πιο συγκεκριμένα, οι προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, του real estate, των υποδομών και της ενέργειας, με αναφορές στο Νεώριο, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU της Αλεξανδρούπολης, το Ελληνικό και τα λιμάνια. Συζήτηση αναλυτική έγινε και για τη δυναμική των ελληνικών startups. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Ρος το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Αναλύθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα σε σχέση με τον ενεργειακό χάρτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Της συνάντησης των κ. Τσίπρα και Ρος ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη ΔΕΘ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT