Αμετακίνητες οι Βρυξέλλες στα επίμονα σενάρια

Αμετακίνητες οι Βρυξέλλες στα επίμονα σενάρια

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ.Την τελευταία εβδομάδα σενάρια που ήθελαν την αναβολή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων για μερικούς μήνες, μέχρι ακόμα και την πλήρη ακύρωσή του, μονοπωλούσαν τον ελληνικό Τύπο. Τέτοιου είδους υποθέσεις είναι πλέον αναμενόμενες και συχνό φαινόμενο σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, εκείνο όμως που ήταν μοναδικό αυτή τη φορά ότι συνέχιζαν να κυκλοφορούν ακόμα και μετά τη δήλωση του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που με τον πιο σαφή και λακωνικό τρόπο είπε πως «οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρηθούν».

Γι’ αυτό και την Παρασκευή το πρωί με έκπληξη διάβαζαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που ανέφεραν πως σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του. Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής σε ομάδα δημοσιογράφων ευρωπαϊκών μέσων, ανάμεσά τους και η «Κ», ζητήθηκε από τον κ. Γιούνκερ αν μπορεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ελληνα συνταξιούχο ως προς το τι πρέπει να περιμένει όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων τους επόμενους μήνες, καθώς αποστέλλονται διφορούμενα μηνύματα ακόμα και ανάμεσα στους θεσμούς. Ο επικεφαλής της Επιτροπής και πλέον αρμόδιος για να εκφράσει τη θέση του συγκεκριμένου θεσμού δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής στη λακωνική του απάντηση, λέγοντας λίγο πολύ «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή το μεσημέρι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, διαψεύδοντας επισήμως τα διάφορα σενάρια. Εκπρόσωπός της τόνιζε το αυτονόητο. Οτι «η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», παραπέμποντας στην τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής που είχε γίνει πριν από δύο εικοσιτετράωρα. Αλλωστε –όπως σημείωναν κοινοτικές πηγές–, εκτός του ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν συνηθίζει να τοποθετείται σε τέτοια θέματα, σίγουρα δεν συνηθίζει να αλλάζει και τη γνώμη του τόσο σύντομα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε στην «Κ» ότι το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα έχει ως αντάλλαγμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού έγινε μετά τις παραχωρήσεις όλων των πλευρών ακόμα και των πιο σκληρών για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει μία όσο γίνεται κοινωνικά ισορροπημένη συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να σκέφτεται αναβολή του μέτρου των συντάξεων ούτε νέρωμά του» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια που θα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των αγορών και των κρατών-μελών θα πρέπει να ακολουθήσει τη συμφωνία κατά γράμμα.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ έβαλε φρένο στα σενάρια μη περικοπής των συντάξεων προκάλεσε απογοήτευση στην Αθήνα –που έφτασε ώς τις Βρυξέλλες– καθώς όλες οι ελπίδες είχαν τοποθετηθεί στον συγκεκριμένο θεσμό, αφού ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ αλλά ούτε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) είχαν δείξει την πρόθεση για οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου μέτρου.

Ωστόσο, κατά την άποψη κυβερνητικών στελεχών η Επιτροπή και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου, δίνοντας ελπίδες που αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα.

Πάντως, κοινωνικές πηγές θεωρούσαν βέβαιο, μετά τις νέες εξελίξεις, πως αν το θέμα κατάργησης της μείωσης των συντάξεων τεθεί επισήμως από την ελληνική πλευρά για να αποφασιστεί σε επίπεδο Eurogroup, η αντίδραση αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται να είναι θετική.

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο βαυαρικό κρατίδιο είναι προγραμματισμένες εκλογές για τις 14 Οκτωβρίου και έτσι μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν υπάρχει περίπτωση για οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων, καθώς το θέμα μπορεί να αποδειχθεί «τοξικό».

Ελάφρυνση μόνο με μέτρα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δεν έγινε διαπραγμάτευση για το θέμα.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη των θεσμών ήταν περισσότερο συζήτηση αλλά και ένας πρώτος έλεγχος για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων –δημοσιονομικών και διαρθρωτικών– που έχουν συμφωνηθεί. Aλλωστε, και στην επίσημη δήλωση των θεσμών μετά τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο δεν υπάρχει σχετική αναφορά στις συντάξεις.

Συγχρόνως, για το Βερολίνο, τη Χάγη αλλά και άλλες πρωτεύουσες που τηρούν «σκληρή» στάση, μπορεί το θέμα της Ελλάδας να μη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πρώτο πλάνο, αλλά η θέση που έχουν εκφράσει είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα δόθηκε μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο μέτρων. Η μη τήρηση μέρους του πακέτου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Aλλωστε, όπως έλεγε κοινoτική πηγή, περισσότερο από το αν «τα νούμερα βγαίνουν» και αν δημοσιονομικά θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί το μέτρο, για τις συγκεκριμένες χώρες πιο πολύ σημασία έχει ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

«Αφήστε να κάνουμε τη δουλειά μας»

Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Η Κομισιόν είναι η εγγυήτρια της συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια. Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.

Αυτό ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά (μίλησε χθες στην τηλεόραση του Σκάι) σε όσους επιχειρούν με διαρροές να προκαταλάβουν τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. όσον αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα.

Το κλειδί της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι η συμφωνία του Eurogroup μεταξύ της Ελλάδος και των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. Είμαστε οι εγγυητές της τήρησης αυτής της συμφωνίας, erga omnes― και προς το εσωτερικό της ένωσης και προς τις διεθνείς αγορές.

Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Η Ελλάδα βρίσκεται, το επόμενο εξάμηνο, σε ένα διάλογο με της Ε.Ε. για το πως θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους στη χώρα. Γι αυτό οι πηγές, οι κρουνοί ή τα ρυάκια που διαρρέουν διάφορες πληροφορίες να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή