ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΓΔΜ: Μεγάλο στοίχημα για τον Ζάεφ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Μεγάλο στοίχημα για τον Ζάεφ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Η κινητοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου είναι ο κύριος στόχος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Τα οριακά αποτελέσματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ανησυχούν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας λιγότερο από το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής που θα οδηγούσε σε μικρή συμμετοχή, κάτω του 50%, γεγονός το οποίο θα είχε επιπτώσεις και στην αξιοπιστία του δημοψηφίσματος (εφόσον, βεβαίως, αυτό είναι θετικό έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών).

Στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων και στην αύξηση της συμμετοχής στοχεύουν και οι διαρκείς επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια. Χθες, στα Σκόπια βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο πλαίσιο μιας τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια, η οποία θα καταλήξει αύριο στην Αθήνα.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια», δήλωσε ο κ. Μάας (Deutsche Welle) από την ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζει».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Αμυνας τον ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος, επίσης, είχε χαρακτηρίσει την έγκριση και επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ως ιστορική ευκαιρία που οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να χάσουν.

Ο κ. Μάας εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά». Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση των κατοίκων της χώρας είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάας, και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι προσπάθειες παρέμβασης τρίτων παραγόντων είναι εκ των πραγμάτων μακριά από τις αξίες της χώρας. «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ’ ό,τι η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μάας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, επισήμανε την ανάγκη η γειτονική χώρα να εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις οι οποίες αφορούν την ένταξη στην Ε.Ε. (κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, οργανωμένο έγκλημα κ.ά.).

Ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε χθες και με τον Αλαν Ντάνκαν, αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο οποίος μετέφερε στα Σκόπια τη στήριξη της χώρας του για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ συνεχίζει την καμπάνια του υπέρ του «ναι», κάνοντας ευρεία χρήση των social media. Στο τελευταίο μήνυμά του ζητεί από τους πολίτες θετική ψήφο, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές και βήματα μπροστά». Ο κ. Ζάεφ συμπληρώνει ότι «αξίζει όταν αυτοί οι συμβιβασμοί προσφέρουν ένα ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές» και καταλήγει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε για μια ευρωπαϊκή “Μακεδονία”».