Στο προσκήνιο και πάλι το Κυπριακό

Στο προσκήνιο και πάλι το Κυπριακό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι επιθυμεί να διατηρήσει το σενάριο έναρξης νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο ΟΗΕ παρά τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις τελευταίες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα, σε κομματικό επίπεδο, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ακόμα και τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο προωθεί σε γενικές γραμμές ο διεθνής παράγοντας, υπό το φως και των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενας από τους μοχλούς πίεσης που έχει ενεργοποιήσει ο ΟΗΕ είναι και η μείωση του χρόνου ανανέωσης της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο), ώστε αυτή να αποφασίζεται ανά εξάμηνο. Αν και χαμηλής έντασης μέτρο, είναι ενδεικτικό των προθέσεων που υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο συζήτησαν τα δύο βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος της Αθήνας, τη συμφωνία των Πρεσπών και το Κυπριακό.

Στην προχθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκλίνουσες πηγές αναφέρουν ότι το Κυπριακό ανάλωσε μικρό μέρος της συζήτησης.

Τη διαδικασία του ΟΗΕ ως μοναδική οδό για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος περιέγραψε χθες από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της Λευκωσίας στο πλαίσιο των έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτιέρες, όπως διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν-Μοντανά.

«Αποφασιστικότητα»

«Αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη «στασιμότητα» της διαδικασίας από τον Ιούλιο του 2017.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι σε καμία στιγμή κατά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη δεν ετέθη θέμα δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο ως εναλλακτική λύση. Ο κ. Χριστοδουλίδης προχώρησε σε αυτή τη διευκρίνιση, προκειμένου να διαψεύσει δημοσιεύματα τα οποία είχαν ως βασική αφορμή τις δηλώσεις του αποκαλούμενου «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, περί ξεχωριστών διαδικασιών διεκδίκησης του ορυκτού πλούτου από το καθεστώς των Κατεχομένων, προφανώς με τη συνδρομή των Τούρκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή