ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Εχουμε πολλές επιλογές

Τσαβούσογλου: Εχουμε πολλές επιλογές

Το «casus belli» της Αγκυρας στο Αιγαίο επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περιγράφοντάς το περίπου ως τελευταίο καταφύγιο της Τουρκίας, αν οι συζητήσεις για τις διμερείς διαφορές με την Ελλάδα δεν τελεσφορήσουν. Η τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου καταγράφηκε στη συνομιλία του με Τούρκους βουλευτές, κατά τη διαδικασία της συζήτησης για την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού. Η ακριβής δήλωσή του, απάντηση σε ερώτηση για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας έχει ως εξής: « (Οι συνομιλίες) ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μία ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Αυτό το θέμα θα το πάμε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια έκθεση».

«Casus belli»

«Εκείνη» η επιλογή στην οποία αναφέρεται ο κ. Τσαβούσογλου είναι, βεβαίως, το «casus belli», εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στο Αιγαίο από 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Απευθυνόμενος στους βουλευτές επισήμανε ότι το ζήτημα του Αιγαίου είναι ευαίσθητο και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Επί τούτου, μάλιστα, αναφέρθηκε στην πάγια θέση της Αγκυρας, ότι δεν έχει υποχωρήσει σε κανένα από τα θέματα που αφορά το Αιγαίο. «Ο,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή de facto μεταβολή σε κανένα νησί» είπε, σχολιάζοντας πρακτικά μια συζήτηση η οποία γίνεται συχνά στο εσωτερικό της Τουρκίας, αν δηλαδή η Αγκυρα έχει «εγκαταλείψει» νησιά υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε, ακόμη, ότι ως προς το Κυπριακό η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στάση που διατήρησε κατά την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην Ελβετία. «Τι είπαμε πέρυσι στο Κραν-Μοντανά; “Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο”», επανέλαβε ο κ. Τσαβούσογλου χθες, ημέρα των 35 ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο. Την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εξέφρασε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Οπως είπε, οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου «συνιστούν έμμεση αλλά και σαφή απειλή».

Παράλληλα, χθες, στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ υποστήριξε, κατά την πάγια διπλωματική τακτική των ΗΠΑ, «το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της». Η δήλωση του κ. Πάιατ ήταν, ουσιαστικά, σχόλιο στη ρητορική του πρώην υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μίλησε για «μονομερή ενέργεια της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ» από την ExxonMobil. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε με θερμά λόγια και για τον πρωθυπουργό. «Η Ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα, ο οποίος επέδειξε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για να την προωθήσουμε» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάιατ.