ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικόνα ενεργού και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

eikona-energoy-kai-polydiastatis-exoterikis-politikis-2287744

Οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σημαντικές χώρες όπως η Ρωσία, συνοδεύονται πάντα από μια ενδιαφέρουσα, πλην μόνιμη επωδό του Μεγάρου Μαξίμου, για την πολυδιάστατη και ενεργή πολιτική της Αθήνας. Η πραγματικά πολύ συχνή παρουσία του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό, εντός και εκτός Ευρώπης, προωθείται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου ως έμπρακτη απόδειξη ενός διεθνούς προφίλ.

Στα τέσσερα και πλέον χρόνια της πρωθυπουργίας του, ο κ. Τσίπρας έχει συναντηθεί με δύο προέδρους των ΗΠΑ, σήμερα είναι η τέταρτη φορά που συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν τη γεωστρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα. Οι επαφές του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αλλά και οι συχνές επαφές του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως και τον προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ, αναδεικνύονται ως παραδείγματα εξωστρέφειας.

Ακόμα και η (διαχρονικά για όλους τους Ελληνες πρωθυπουργούς) δύσκολη σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται αντιληπτή από την ίδια οπτική γωνία. Η τάση του κ. Τσίπρα να καλλιεργεί το διεθνές προφίλ του, αναδείχθηκε και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Παρά το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε αναλάβει το βάρος των ειδικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν πάντα έτοιμος να παρέμβει στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να υπερκεραστούν εμπόδια ή δυσκολίες. Οι συναντήσεις στο Νταβός και, κυρίως, στη Σόφια τον περασμένο Μάιο, είναι ίσως τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η ανάδειξη της διεθνούς κινητικότητάς του ενισχύει και το προφίλ του ως ηγέτη στο εσωτερικό. Γι’ αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις διεθνείς παρεμβάσεις και παρουσίες του. Η πολιτική διάσταση αυτής της κινητικότητάς του γίνεται ακόμη πιο σαφής, όταν εκδηλώνεται στα ευρωπαϊκά φόρουμ, ιδιαίτερα σε εκείνα των Σοσιαλιστών, όπου ο κ. Τσίπρας πάντα επιχειρεί να προσδώσει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Σημειώνεται, τέλος, ότι ανεξάρτητα από την πορεία που ακολούθησαν, ο κ. Τσίπρας άνοιξε σχεδόν όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.