Πρ. Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα η αμυντική θωράκιση των νησιών μας

Πρ. Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα η αμυντική θωράκιση των νησιών μας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικώς τα νησιά του Αιγαίου είναι αναφαίρετο, δήλωσε το Σάββατο από το ακριτικό Καστελλόριζο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Καστελλόριζο με θέμα: «Η αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Τουρκία θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, και «να εγείρει εκ νέου και ζήτημα ως προς το αν η Ελλάδα έχει δικαίωμα να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της στο Αιγαίο, και μάλιστα ανεξαρτήτως του ποια είναι η έκτασή τους και αν κατοικούνται ή όχι».

Γι’ αυτό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα -αλλά και την υποχρέωση, αφού τούτο αφορά την προστασία της Ελληνικής Επικράτειας- τόσο για δικό της λογαριασμό όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες κράτος-μέλος της, να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της.»

Οπως εξήγησε, «το δικαίωμα αυτό στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα κράτους-μέλους του ΟΗΕ περί “νόμιμης άμυνας” όχι μόνο σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον του, αλλά και σε περίπτωση “απειλής χρήσης βίας” ή ακόμη και “επικείμενης απειλής”.»

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι παρά όσα ισχυρίζεται η Αγκυρα, η μοναδική διαφορά που υφίσταται με την Τουρκία είναι «εκείνη της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή