ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Ελπίζω η Ελλάδα να μη σπαταλήσει ξανά την ευκαιρία για διπλωματία

erntogan-elpizo-i-ellada-na-mi-spatalisei-xana-tin-eykairia-gia-diplomatia-561090109

Σε Ελλάδα και Κύπρο επέρριψε τις ευθύνες για τις διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Sabah.   

Κατά την ίδια πηγή, ο Ερντογάν ανέφερε ότι στην καρδιά των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται οι «μαξιμαλιστικοί», όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμοί της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται».

Ο Ερντογάν μετέφερε στην Ντερ Λάιεν, πάντα κατά την ίδια πηγή, ότι η Τουρκία, εξ αρχής υπεστήριζε τον διάλογο και είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα σπαταληθεί ξανά από την Ελλάδα.

O Eρντογάν σημείωσε επίσης ότι η ανανέωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης και της εξαίρεσης στη βίζα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία στέρεα βάση για την ενδυνάμωση των σχέσεων.

Επαναλαμβάνοντας τέλος, ότι απαιτείται απλά μία κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν υπέδειξε στην Ε.Ε. να διερευνήσει «τις παραβιάσεις που διέπραξαν η Ελλάδα και η FRONTEX».

Με πληροφορίες από την Daily Sabah