Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια μακροχρόνια ισχυρή σχέση, βασισμένη σε ιστορικά σταθερά θεμέλια έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζόραμπ Μνατσακανιάν στο Ερεβάν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας από την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, ωστόσο τόνισε πως ανησυχεί πολύ για τις παραβιάσεις του. «Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρείται αυστηρά», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μόνιμες λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με διπλωματικό τρόπο, μέσω της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως και «στη δική μας γειτονιά αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας, αλλά προσπαθούμε να βρούμε διπλωματικές λύσεις, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας».

«Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν δεσμευμένοι για την ειρηνική επίλυση των διαφορών», υπογράμμισε.

Όπως είπε η παρέμβαση της Τουρκίας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι «πραγματικά ανησυχητική».

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε και τους «αβάσιμους και προσβλητικούς ισχυρισμούς των Αζέρων περί εμπλοκής της Ελλάδας μέσω μιας σειράς φερόμενων παράνομων ενεργειών, στη σύγκρουση».

«Όλες οι εντάσεις και οι παράνομες ενέργειες, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Αθήνας για την υποστήριξη της Αρμενίας, όσον αφορά τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

«Τονίζουμε συνεχώς το προφανές», δήλωσε ο κ. Δένδιας: «ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της».

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων, ενώ επισκέφθηκε και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή