ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Eurasia Group: Μικρό καλάθι για σκληρές κυρώσεις κατά Τουρκίας

Eurasia Group: Μικρό καλάθι για σκληρές κυρώσεις κατά Τουρκίας

Περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις πρόκειται να δρομολογήσει η Ε.Ε. εις βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε ανάλυσή της, η εταιρία γεωπολιτικών ερευνών Eurasia Group, σε ανάλυσή της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10-11ης Δεκεμβρίου. 

Η Eurasia Group βλέπει επίσης ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της Ε.Ε. δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα. 

Κατά την ίδια ανάλυση, στο επόμενο διάστημα, οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, θα διέπονται από μία νέα κανονικότητα («new normal») με σκαμπανεβάσματα στις εντάσεις στη Μεσόγειο, όπου οι υφιστάμενες συγκρούσεις θα ενταθούν από πιθανές ανακαλύψεις αερίου στις επίμαχες περιοχές. 

Το σκηνικό  θα συμπληρώνει η συνεργασία  Ε.Ε.-ΗΠΑ καθώς και οι κυρώσεις που θα απομονώσουν περαιτέρω την Τουρκία, πυροδοτώντας απότομες αντιδράσεις από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ανάλυση. 

Η φορτωμένη ατζέντα «σώζει» τον Ερντογάν 

Η Eurasia Group εκτιμά ότι η φορτωμένη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (Brexit, κλίμα, διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό) θα επιτρέψει στον Ερντογάν να σταθεί τυχερός για μία τελευταία φορά, όμως δεν πρόκειται να βγει αλώβητος. 

Η Άγκυρα θα αποφύγει κάποια σοβαρή τιμωρία, όμως θα επιβληθούν κυρώσεις σε εργαζόμενους της ενεργειακής εταιρείας του τουρκικού δημοσίου TPAO, ως μια έσχατη προειδοποίηση. 

Οι ηγέτες θα θέσουν τις βάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν με τη Σύνοδο της 25-26ης Μαρτίου 2021.
Η Ε.Ε χάνει την υπομονή της 

Η πιο σκληρή γραμμή μέσα στην Ε.Ε. απαιτεί ήδη εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, την απαγόρευση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα, ακόμα και την αναστολή τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να περιοριστούν οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να υπάρξει κόστος για την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία. 

Παρότι Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος θα θέσουν τα μέτρα αυτά στο τραπέζι της Συνόδου, ευρεία στήριξη δεν θα υπάρξει, επισημαίνει η Eurasia. Αν και υπάρχει γενική απογοήτευση για τις κινήσεις της Τουρκίας από τον Οκτώβριο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν το διάλογο, αναφέρει η Eurasia. 

«Τα ‘περιστέρια’, με πρώτη τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θα προτείνουν και πάλι ένα ράπισμα στο χέρι και θα χτίσουν ένα συμβιβασμό γύρω από τη μελλοντική τιμωρία», προσθέτει  στην ανάλυσή της Eurasia. Εάν ο Ερντογάν δεν υποχωρήσει έπειτα και από αυτή την προειδοποίηση, θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες να δώσουν στην Τουρκία και άλλο «ελευθέρας» το Μάρτιο. 

Τότε, η Ε.Ε. θα μπορούσε να επεκτείνει τις κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα, τις ασφάλειες, την ενέργεια και τις μεταφορές, ώστε να πάρει στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, που θα πλήξουν κυρίως τις ενεργειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν. 

Διπλή απάντηση Ερντογάν 

Ο Ερντογάν δεν θα αποδεχθεί τις κυρώσεις σιωπηλά, εκτιμά η Eurasia. Θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, με το άμεσο αποτέλεσμα να είναι πρόσθετες τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά, θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο. 

Όμως, μέσα στο 2021, ο Ερντογάν θα πρέπει να ζυγίσει το κόστος των πολιτικών του στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η ανάλυση. Εσωτερικά, δεν μπορεί να εγκαταλείψει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά διεθνώς, δεν μπορεί να απομονώσει περισσότερο την Τουρκία, καθώς οι ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη αλλάζουν και ο Τζο Μπάιντεν μπαίνει στο Λευκό Οίκο. «Επομένως, έπειτα από ένα αρχικό ξέσπασμα, ο Ερντογάν αναμένεται να μετριάσει με πραγματισμό τη στάση του, αλλά όχι να επιστρέψει στην αγκαλιά της Δύσης», θεωρεί η Eurasia.