Α. Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Α. Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Θα προτιμούσαμε καλύτερη σχέση με την Άγκυρα, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα συζητηθούν οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά την εκδηλωμένη πρόθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη για επιβολή μόνο ατομικών κυρώσεων σε πρόσωπα στην Τουρκία, που σχετίζονται με τις έρευνες τουρκικών σκαφών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, η Γερμανίδα ηγέτις έδειξε και προς την κατεύθυνση κυρώσεων προς την Άγκυρα, όπως απαιτούν η Αθήνα και η Λευκωσία, εφόσον αυτό είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι αυτή είναι η απόφαση των 27 ηγετών.

Ουσιαστικά δηλαδή το Βερολίνο προτιμά να αφήσει την πρωτοβουλία στην Ουάσιγκτον για τυχόν κυρώσεις συνολικά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας, αν και η Κύπρος δεν αποτελεί μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Ελλάδα. Προφανώς επιλέγει να δει πως θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική του εκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής έκανε λόγο για επανεξέταση της προοπτικής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2021.

Η κα Μέρκελ παραδέχθηκε επίσης ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και ότι θα προτιμούσε να ήταν πιο θερμές κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ότι οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν κατά ορισμένων Τούρκων την Πέμπτη καταδεικνύουν ότι η ΕΕ δε θα ανεχθεί πλέον αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιφέρειά της.

Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε πως η ΕΕ παραμένει ανοικτή στον διάλογο με την Άγκυρα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή