Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατασκευασμένη η υπόθεση κατασκοπείας

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατασκευασμένη η υπόθεση κατασκοπείας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατασκευασμένη» χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Στην προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα ότι κατά τη διαδικασία σύλληψης του 35χρονου παραβίασε τη Σύμβασης της Βιέννης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αναφορά με την ιδιωτική ζωή και την οικογένεια του διπλωματικού υπαλλήλου.

Καταδικάζοντας τη σύλληψη του υπαλλήλου, τον οποίο και κατονομάζει, κατηγορεί μάλιστα τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης ότι παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας στοχεύοντας το προσωπικό του προξενείου και την οικογένεια του συλληφθέντος.

Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι έχουν γίνει τα απαιτούμενα βήματα προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με την διεξαγόμενη έρευνα που, «πιστεύεται ότι είναι κατασκευασμένη από συγκεκριμένους κύκλους που θέλουν να αυξήσουν τις εντάσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα προς την προστασία των υπαλλήλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την σύλληψη του Sebahattin Bayram, συμβασιούχου γραμματέα στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με κατηγορίες περί κατασκοπείας για τη λήψη φωτογραφιών πλοίων. 

Κατά τη διαδικασία, που οδήγησε στη σύλληψη του Έλληνα πολίτη, μέλους του προσωπικού μας, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης περί Προξενικών Σχέσεων και το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια που περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως και το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. 

Αντιμετωπίζονται με ανησυχία τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σχετικά με το περιστατικό που παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένεια τους καθώς και τους εκπροσώπους και υπαλλήλους μας στην Ελλάδα. 

Έχουν αναληφθεί απαραίτητες πρωτοβουλίες ενώπιον των ελληνικών αρχών σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από κύκλους που επιδιώκουν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, και θα πραγματοποιηθούν τα αναγκαία βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή