Navtex – παράθυρο για διερευνητικές

Navtex – παράθυρο για διερευνητικές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία Νavtex «καλής θελήσεως» η Άγκυρα επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική των διερευνητικών επαφών, την οποία η ίδια έχει φροντίσει (και) το τελευταίο διάστημα να ακυρώσει.

Η Navtex που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης αφορά το Oruc Reis, ενώ τόσο η εξάμηνη διάρκειά της, όσο και το πεδίο ερεύνης (τουρκική υφαλοκρηπίδα) ερμηνεύονται ως απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να εκπέμψει ένα θετικό σήμα που θα επιτρέψει την επανάληψη των διερευνητικών ομιλιών.

Πράγματι, η δεσμευόμενη περιοχή από την Νavtex αφορά στον κόλπο της Αττάλειας και η χρονική της διάρκεια, φέρει σημερινή ημερομηνία έναρξης εκτείνεται δε έως τις 21 Ιουνίου του 2021.

Εξυπακούεται ότι το Oruc Reis δεν είναι το μόνο ερευνητικό πλοίο που έχει επιστρατευθεί για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ δεδομένη είναι πάντα η ρευστότητα στις τουρκικές κινήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παραμένει σε ετοιμότητα για την πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μετά τις 20 Ιανουαρίου, με το Βερολίνο, όπως σημείωνε σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή της Κυριακής, να πιέζει για επίσπευση.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο αφορά την πρόσκληση για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, που πρέπει να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Για την Αθήνα ιδανικά ο επόμενος γύρος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο η πρόσκληση να έλθει πριν από το νέο έτος και να προτείνει ο επόμενος γύρος να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αποτελεί και επιθυμία του Βερολίνου. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα σφίγγει τον κλοιό στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το CNN Turk, η Αγκυρα θα ανεγείρει συνολικά πέντε ναυτικά παρατηρητήρια, εκ των οποίων τα τρία στα Κατεχόμενα και τα δύο περί το λιμάνι της Μερσίνης, στην απέναντι τουρκική ακτή. Και στο Αιγαίο πάντως χθες σημειώθηκε ένταση καθώς δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στις 7 το απόγευμα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή