Προκλητική «εκδοχή» Τσαβούσογλου για την επανέναρξη των διερευνητικών

Προκλητική «εκδοχή» Τσαβούσογλου για την επανέναρξη των διερευνητικών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε συνέδριο του Κόμματος του στην Αττάλεια, μίλησε με έντονη ρητορική για όσα συνέβησαν στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις σχέσεις με την Ε.Ε.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο μιλήσαμε για δίκαιο διαμοιρασμό και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’. Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν ‘όχι’ στη δημιουργία ξεχωριστής διοίκησης και το αρνήθηκαν, η ‘Κυπριακή Διοίκηση’ και η Ελλάδα και είπαν είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε. Mε τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, τον Δεκέμβριο το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα εργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις».

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου έχει βεβαίως έντονο «άρωμα» εσωτερικής κατανάλωσης καθώς η Αγκυρα ενόψει και των διερευνητικών επαφών και έως και λίγες ώρες πριν από την έναρξη αυτών, είχε σταδιακά αποσύρει όλα της τα ερευνητικά πλοία όπως και τα γεωτρύπανά της από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απομάκρυνση των πλοίων μπορεί επισήμως να έγινε λόγω καιρικών συνθηκών, συντηρήσεων και αλλαγής πληρωμάτων ή αλλαγής σχεδίων ερευνών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή κανένα τουρκικό πλοίο δεν βρίσκεται σε σημεία που να δημιουργούν εντάσεις.

Το τελευταίο πλοίο που είχε μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το «Μπαρμπαρός», το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Ουσιαστικά την είδηση της απόσυρσής του αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα στις 18 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μάας δήλωσε πως «η απομάκρυνση του «Μπαρμπαρός» από τα ανοιχτά της Κύπρου έχει δημιουργήσει μια θετική αντίδραση και υποστηρίζουμε αυτή την απόφαση».

Ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Ηurriyet, Σεντάτ Εργκίν, αναφέρει πως το «Μπαρμπαρός», το μοναδικό πλοίο της Τουρκίας το οποίο είχε παραμείνει στη Μεσόγειο, «απομακρύνθηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Η Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν «αφού τελειώσουν οι προκλήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT