Τσαβούσογλου: Σενάρια για Αίγυπτο, πυρά κατά Αθήνας

Τσαβούσογλου: Σενάρια για Αίγυπτο, πυρά κατά Αθήνας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντηρεί τα σενάρια περί προσέγγισης με την Αίγυπτο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sabah, ενώ επιρρίπτει εκ νέου στην Ελλάδα τις ευθύνες για τη μέχρι στιγμής πορεία των διερευνητικών επαφών.

«Όταν έρθει η ώρα στήνουμε παιχνίδι και χαλάμε το παιχνίδι που επιχειρούν να στήσουν εναντίον μας», δηλώνει προκλητικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών που αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει: 

«Με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου.  Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα ήταν η πλευρά που έφευγε. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην Ε.Ε. Στο τέλος όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση στο πλοίο μας Τσεσμέ και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζει ότι «στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».

Ο κ. Τσαβούσογλου συντηρεί τέλος τα σενάρια προσέγγισης με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών λέγοντας: «Με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις». 

Και προσθέτει τα εξής: «Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους» προσθέτει ο τούρκος υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή