ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Δυσαρέσκεια Δένδια κατά Βερολίνου για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Δυσαρέσκεια Δένδια κατά Βερολίνου για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας

Αιχμές για τη στάση του Βερολίνου, σχετικά με το διάλογο για το λιβυκό ζήτημα, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας πως η Αθήνα έχει απευθείας διάλογο με την Τρίπολη, ωστόσο «είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη».

Μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Πολλοί μας είπαν γιατί αφήνετε τον κ. Τσαβούσογλου να πάει στη Θράκη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και ναι, δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε. Εμείς, δεν είμαστε χώρα η οποία θα επιβάλει απαγορεύσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Καταρχήν, δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Λάθος κατά την άποψή μου, αλλά αυτό είναι η τουρκική θέση. Κατά δεύτερον, έχει εκπέμψει το casus belli έναντι της Ελλάδας, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμιά άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Τελευταίες ειδήσεις