Επιχειρησιακό πλεονέκτημα αποκτά η Τουρκία

Επιχειρησιακό πλεονέκτημα αποκτά η Τουρκία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Πονοκέφαλο προκαλεί στο ελληνικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας η κατασκευή των πρώτων έξι γερμανικού σχεδιασμού υποβρυχίων κλάσης «Πίρι Ρέις» από τα ναυπηγεία Γκολτσούκ της Σμύρνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Economist. 

Τα νέα υποβρύχια, αφού αναλάβουν υπηρεσία, αναμένεται να οξύνουν την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποβρύχια κλάσης «Ρέις» διαθέτει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι το καινοτόμο σύστημα προώθησης, το οποίο δεν απαιτεί αέρα για τη λειτουργία του κινητήρα ντίζελ. Τα εξοπλισμένα με το σύστημα αυτό υποβρύχια είναι ικανά να παραμένουν σε κατάδυση για 20 ημέρες, από δύο με τρεις ημέρες που επιτρέπουν οι συμβατικοί κινητήρες ντίζελ. Την ίδια ώρα, είναι ουσιαστικά αθόρυβα, σε αντίθεση με τα πολύβουα πυρηνικά υποβρύχια, των οποίων οι αντιδραστήρες δεν μπορούν να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν από την Τουρκία για επιχειρήσεις κατασκοπείας στα ελληνικά ή τα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενώ μπορούν επίσης να εξοπλισθούν με πυραύλους, ικανούς να αχρηστεύσουν τις ελληνικές ανθυποβρυχιακές υποδομές. 

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη περιόρισαν τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία το 2019, μετά την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος. Η Γερμανία, όμως, σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υποβρυχίων με την Τουρκία. Το πρόγραμμα κοστίζει στην Αγκυρα 3,5 δισ. δολάρια και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό. 

Η Γερμανία βρίσκεται άλλωστε στην πρωτοκαθεδρία της κατασκευής προηγμένων υποβρυχίων, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 120 σε 17 κράτη από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Ο τελευταίος πιθανός «πελάτης» των Γερμανών είναι η Αυστραλία, η οποία εξετάζει την αγορά υποβρυχίων τύπου 214.

Οι οικονομικές προτεραιότητες δεν αποκαλύπτουν, όμως, όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Η σχέση της Γερμανίας με την Ε.Ε. και η θέση της στο ΝΑΤΟ έχουν αναδειχθεί σε πόλους τριβής στο εσωτερικό των δύο θεσμικών οργάνων. Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να αντισταθούν στην τουρκική επιθετικότητα, ενώ Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία επιδιώκουν την αποφυγή διενέξεων στους κόλπους της Συμμαχίας. Η Γερμανία επιλέγει να εξευμενίζει την Τουρκία εν μέρει εξαιτίας της ανησυχίας της για όξυνση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη Μέρκελ να έχει πάθει εμμονή με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το Βερολίνο εκτιμά ότι η Τουρκία αποτελεί ανάχωμα στη ρωσική επεκτατικότητα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την πολυπληθή και πολιτικά ενεργή τουρκική κοινότητα της χώρας. Η σχετική ηρεμία που βιώνει η Μεσόγειος αυτές τις ημέρες οφείλεται εν μέρει στους έξι γύρους συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή