ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου για Γαλατασαράι

Προ αιτήματος του Τούρκου υπουργού για εξηγήσεις, ο Έλληνας ομόλογός του έθεσε την κατάσταση όπως έχει

Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου για Γαλατασαράι

Σε διπλωματικό ζήτημα εξελίχθηκε η υπόθεση της άρνησης της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι να υποβληθεί σε ράπιντ τεστ κορωνοϊού τη Δευτέρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικοινωνεί με τον Έλληνα ομόλογό του ζητώντας εξηγήσεις και τον Νίκο Δένδια να θέτει τα πράγματα στις κανονικές τους διαστάσεις.

Η Άγκυρα επέλεξε να αναγάγει σε διακρατική υπόθεση την τυπική υποχρέωση διεξαγωγής ελέγχου κορωνοϊού της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας που έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενόψει προγραμματισμένου φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα με τον Ολυμπιακό την Τρίτη.

Η τουρκική αποστολή αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ αντιγόνου (ράπιντ), και με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά δεν επετράπη στην Γαλατασαράι η είσοδος στη χώρα, με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή της στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε ακολούθως στον κ. Δένδια ώστε να ζητήσει εξηγήσεις για το συμβάν.

Ο Έλληνας υπουργός εξέθεσε την κατάσταση στις κανονικές της διαστάσεις, εξηγώντας το πρωτόκολλο και τη διαδικασία που ακολουθείται στις εισόδους της χώρας, λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η Τουρκία θεωρείται επικίνδυνη χώρα λόγω της πολύ αυξημένης μετάδοσης του κορωνοϊού και οι περιορισμοί εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τη γείτονα χώρα είναι αυξημένοι, όπως και οι σχετικοί έλεγχοι.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Χαρδαλιάς εξέδωσε δήλωση στην οποία εξηγούσε ότι για έναν φιλικό αγώνα τα μέτρα ελέγχου δεν υπόκεινται στα πρωτόκολλα των διεθνών διοργανώσεων, άρα ισχύει και για την Γκαλατασαράι ό,τι και για κάθε επιβάτη που έρχεται στην Ελλάδα από την Τουρκία. Έγινε μάλιστα και ιδιαίτερη προσπάθεια για να μην ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή.

«Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», πρόσθεσε ο υφυπουργός.