ΟΗΕ: Το προσχέδιο της απόφασης για τα Βαρώσια – Αυστηρότερες διατυπώσεις ζήτησε η πλειοψηφία του Σ.Α.

ΟΗΕ: Το προσχέδιο της απόφασης για τα Βαρώσια – Αυστηρότερες διατυπώσεις ζήτησε η πλειοψηφία του Σ.Α.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανακληθεί η απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί πρόκειται να ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης που δημοσιεύει η Washington Post. 

Πρόκειται για τη «βρετανική» πρόταση επί του προσχεδίου, η οποία, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ουσιαστικά απορρίφθηκε από τα μέλη του Σ.Α. που ζήτησαν αυστηρότερες διατυπώσεις στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, tο προσχέδιο της απόφασης επρόκειτο επίσης να επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 1984 το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήριζε κάθε απόπειρα διευθλέτησης στα Βαρώσια από ανθρώπους άλλους πέραν των κατοίκων του ως απαράδεκτες  και ζητούσε τη μεταφορά της διοίκησης της περιοχής στα Ηνωμένα Εθνη. Ανάλογο ψήφισμα είχε ψηφιστεί και τον Σεπτέμβριο του 1992.

Το προσχέδιο της απόφασης επρόκειτο να τονίζει τη σημασία εφαρμογής των ψηφισμάτων συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της ευθύνης διοίκησης στα Ηνωμένα Έθνη.

Το προσχέδιο θα εξέφραζε επίσης την βαθιά ανησυχία για το άνοιγμα εκ νέου της περιοχής που συνιστά το 3.4% των Βαρωσίων και του επανεποικισμού της περιοχής. 

Tέλος, το προσχέδιο θα επαναβεβαίωνε την δέσμευση του Σ.Α σε μία μόνιμη, συνολική και δίκαια λύση στη βάση των επιθυμιών του Κυπριακού λαού και βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, τα μέλη του Σ.Α. «εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η εικόνα που μετέφερε η κ. Σπέκχαρτ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία των ΗΕ.

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερη λεκτική διατύπωση για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σ.Α. πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.

Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.

Πηγή: Washington Post, ΚΥΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή