Τουρκία: Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τουρκία: Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία καταδικάζονται οι «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας στην Κύπρο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι «μονομερείς ενέργειες» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Τα μέλη του Συμβουλίου «καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη «βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του» και «ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».

«Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», «καθώς και τις ανακοινώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αδικαιολόγητα αιτήματα και ασύμβατα με τις πραγματικότητες στο νησί», υπογραμμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σήμερα την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα εκ νέου τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο, ζητώντας την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Σε προεδρική δήλωση (έγγραφο S/PRST/2021/13) που παρουσίασε η Γαλλία, -που προεδρεύει του Συμβουλίου για τον μήνα Ιούλιο-, το 15μελές όργανο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη. Εξέφρασε τη λύπη του γι αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Περαιτέρω από το κείμενο, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή