Πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Εξοπλισμών στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Εξοπλισμών στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η 30η Συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Εξοπλισμών που διεξήχθη στην Αθήνα, 8 και 9 Νοεμβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η 30η Συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Εξοπλισμών που διεξήχθη στην Αθήνα, 8 και 9 Νοεμβρίου, μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας.

Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή Εξοπλισμών και αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας, που συνεδριάζει σε ετήσια βάση, στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας, στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των αμυντικών εξοπλισμών των δύο χωρών μας και στην ανάπτυξη μιας βιομηχανικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των αμυντικών μας εταιρειών.

Η Επιτροπή Εξοπλισμών συνεδρίασε υπό την προεδρία των εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA), των μηχανικών εξοπλισμού Thierry Carlier και Thomas Lorne, από τη γαλλική πλευρά, και του Αντιναυάρχου Αριστείδη Αλεξοπούλου, Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, από ελληνικής πλευράς.

Ο Αντιστράτηγος Carlier χαιρέτησε την πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και αναφέρθηκε, με τον ομόλογό του, στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η απόκτηση των αεροσκαφών Rafale από την Ελληνική Αεροπορία αποτέλεσε ένα σημαντικό θετικό βήμα, όπως φυσικά και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για την επικείμενη απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FDI από το Ελληνικό Ναυτικό. Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολλά υποσχόμενες προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων βιομηχάνων του τομέα της άμυνας. Από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών NAVAL GROUP, NEXTER, SAFRAN, THALES, AIRBUS, ARQUUS και MBDA.

Αφού συνάντησε τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ο Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, τόνισε: «Η στρατηγική εταιρική σχέση βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της ελληνογαλλικής σχέσης και μας επιτρέπει να ανυψώσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σε πρωτοφανή επίπεδα. Διανοίγονται σπουδαίες προοπτικές και είναι στο χέρι μας να τις υλοποιήσουμε, συνεισφέροντας θετικά στη βιομηχανική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT