WSJ: Αναβαθμισμένες και πολυδιάστατες οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

WSJ: Αναβαθμισμένες και πολυδιάστατες οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Στη αναβαθμισμένη σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και στο οικονομικό πεδίο των επενδύσεων εστιάζει άρθρο της Wall Street Journal.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα «φωτεινό σημείο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal», η οποία αναφέρεται στην πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον παρότι οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η εφημερίδα τονίζει ότι την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Τονίζει ακόμα την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο, η οποία προσέδωσε και χρονικό βάθος στη διμερή συνεργασία.

Στο πεδίο της οικονομίας, η WSJ σημειώνει πως «αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon.com, έχουν αρχίσει ή ανακοινώσει τοπικές επενδύσεις την τελευταία τριετία, μπαίνοντας σε μία αγορά που επί χρόνια παρέβλεπε ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ».

«Η διπλωματική βαρύτητα της Ελλάδας αυξάνεται, ενώ η πληγωμένη οικονομία της ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία που η Τουρκία και άλλα μέλη του NATO «ακολουθούν πολιτικές που προκαλούν τριβές στην Ευρώπη και με πολλούς Αμερικανούς».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι πριν από λίγες ημέρες το Κογκρέσο υπερψήφισε, με διακομματική στήριξη, νόμο που ενισχύει περαιτέρω τη στήριξη των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερη, πιο σημαντική ή πιο επίκαιρη από ό,τι είναι σήμερα», αναφέρει σε δήλωσή του στην WSJ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ «για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Πέρα από το μπαράζ αμερικανικών επενδύσεων, η WSJ σημειώνει την γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα, ένα μέτωπο όπου η Ρωσία παραδοσιακά έχει ισχυρό ρόλο. «Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η εφημερίδα τονίζει ότι πρότζεκτ που χαίρουν αμερικανικής υποστήριξης συμβάλλουν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί η χρήση λιγνίτη και ρωσικού αερίου. «Παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και ο ένος αγωγός που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν -όλα έργα που ενθαρρύνθηκαν από την Ουάσιγκτον, ψαλιδίζουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή «ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη εισρέουν πλέον σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η Ελλάδα «ασφαλώς είναι ένα φωτεινό σημείο στις Αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων και μία κυβέρνηση που εστιάζει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Πάιατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT