Διπλωματία εμβολίων και ανοίγματα από την Ελλάδα στην Αφρική

Διπλωματία εμβολίων και ανοίγματα από την Ελλάδα στην Αφρική

Δωρεές 100.000 εμβολίων στην Ανγκόλα και 907.000 εμβολίων στη Νιγηρία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με την Ελλάδα να συμβάλλει έτσι στη μάχη των αφρικανικών κρατών κατά της Covid-19.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δωρεά 100.000 εμβολίων στην Αγκόλα ανακοίνωσε κατά τη συνάντησή που είχε με την υπουργό Υγείας της αφρικανικής χώρας, Σίλβια Λουτουκούτα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η εν λόγω δωρεά, όπως και εκείνη – των 907.000 εμβολίων μέσω του COVAX – που είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα προς τη Νιγηρία, έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ελλάδας να συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι επισκέψειςτου Νίκου Δένδια σε Νιγηρία και Αγκόλα (το διάστημα 9 έως 12 Ιανουαρίου), οι πρώτες που πραγματοποιεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκτός των συνόρων μέσα στο νέο έτος, έρχονται να διαδεχθούν τις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος σε Ρουάντα, Γκαμπόν και Γκάνα τον Νοέμβριο του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχονται, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, να συνεχίσουν και την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Στο ίδιο πλαίσιο – των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που αποτελούν πλέον στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όπως σημειώνεται – αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο και η ΥΠΕΞ της Κένυας, την οποία είχε συναντήσει ο κ. Δένδιας στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσκεψη και στην Σενεγάλη τον Μάρτιο προκειμένου να εγκαινιάσει τα γραφεία της εκεί ελληνικής πρεσβείας. 

Η Νιγηρία, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες τις Υποσαχάριας Αφρικής, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ενώ φιλοξενεί και την έδρα του περιφερειακού Οργανισμού ECOWAS (Economic Community of West African States). Παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Αφρικανική Ένωση, ενώ η ίδια επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο της Γουινέας ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Νιγηρία είναι μία από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που εντάσσεται στο τετραετές πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο και των διεθνών προσπαθειών για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των παράνομων μεταναστευτικών ροών, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας διόρισε πρέσβη στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021 (μετά από εννέα έτη κατά τα οποία επικεφαλής της πρεσβείας της Νιγηρίας ήταν επιτετραμμένος), υποδηλώνοντας έτσι και το αυξημένο ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. 

Η Αγκόλα είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, μια χώρα που αναδεικνύεται σε πόλο σταθερότητας στην περιοχή, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Επιπλέον, ασκεί την προεδρία της Κοινότητας των χωρών που ομιλούν την πορτογαλική γλώσσα (CPLP), στην οποία η Ελλάδα κατέστη παρατηρητής κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Λουζοφώνων χωρών που διεξήχθη στην Λουάντα τον Ιούλιο του 2021.

Οι επισκέψεις του Νίκου Δένδια σε Νιγηρία και Ανγκόλα εντάσσονται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών επαφών της Ελλάδας – η οποία Ελλάδα διεκδικεί και μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – αλλά και σε ένα πλαίσιο ενημέρωσης των «έξω» για τις θέσεις που έχει η Ελλάδα αναφορικά με μια σειρά από διεθνή θέματα, στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή