ΥΠΕΞ: Personae non gratae 12 Ρώσοι διπλωμάτες

ΥΠΕΞ: Personae non gratae 12 Ρώσοι διπλωμάτες

Personae non Gratae, κηρύχθηκαν 12 Ρώσοι διπλωμάτες από το Υπουργείο Εξωτερικών, κίνηση διά της οποίας θεωρητικά εκκινούν και οι διαδικασίες απέλασής τους από τη χώρα.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανεπιθύμητα» κηρύχθηκαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι (personae non gratae) σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ηδη ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας έχει ενημερώσει τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Καταιγίδα απελάσεων στην Ευρώπη

Μόνον τις τελευταίες 48 ώρες, στην Ευρώπη απελάθησαν πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες καθώς το κύμα οργής από τις αναφορές για ομαδικούς τάφους και δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα ογκούται.

Χθες η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούσαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να προσχωρεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους… αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή τους.

Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί για την απόφαση.

«Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».

Η Μόσχα είπε ότι οι εικόνες εκτελεσθέντων αμάχων είναι μια πλαστογραφία της ουκρανικής και δυτικής προπαγάνδας με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας. Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή