Anadolu: Ο «φόβος» για τον ενισχυμένο ρόλο της Άγκυρας έφερε πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ, λένε Τούρκοι αναλυτές

Anadolu: Ο «φόβος» για τον ενισχυμένο ρόλο της Άγκυρας έφερε πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ, λένε Τούρκοι αναλυτές

Ως μήνυμα στην Άγκυρα εκλαμβάνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με απουσία της Τουρκίας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης είναι ο λόγος της περαιτέρω σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκτιμά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ανάλυση που δημοσίευσε τη Παρασκευή.

Όπως περιγράφει, τα όπλα, τα χρήματα και οι ολοένα και πιο στενοί στρατιωτικοί δεσμοί ήταν όλα εξέχοντα χαρακτηριστικά των πρόσφατων διμερών δεσμεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

«Η Ουάσιγκτον εξασφάλισε άλλες τρεις βάσεις στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, εκτός από αυτή που ήδη λειτουργούσε, και ολοκλήρωσε συμφωνίες για να δώσει στην Αθήνα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, χωρίς να αποκλείσει την υποτιθέμενη ουδέτερη στάση της στον μακροχρόνιο ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», αναφέρει το Anadolu.

Το άρθρο παρατηρεί με ανησυχία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, παρακολουθώντας την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζωπύρωσε τις παλαιές αξιώσεις κατά της Άγκυρας στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Τούρκοι αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο θεωρούν αυτά τα βήματα ως αντανάκλαση ενός… υφέρποντος φόβου ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αλλάξει ριζικά τη διατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας και έχει παγιώσει τη θέση της Τουρκίας ως νόμιμης περιφερειακής δύναμης.

«Η άνοδος της Τουρκίας ως αυτόνομης περιφερειακής δύναμης είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτή την εντατικοποίηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Χασάν Κόνι, μελετητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kultur της Κωνσταντινούπολης.

«Το δόγμα Mavi Vatan της Τουρκίας, ή Γαλάζια Πατρίδα, και κατά συνέπεια οι αυξανόμενες δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού, καθώς και ο αποφασιστικός ρόλος της χώρας στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχαν βαθύ αντίκτυπο στους ελληνικούς φορείς λήψης αποφάσεων», εξήγησε.

Ο αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας έχει επίσης αναγνωρίσει ότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μετατοπίζεται προς την Τουρκία και πρέπει να «ελεγχθεί με την ενδυνάμωση της Ελλάδας», είπε, προσθέτοντας ότι η ώθηση της Ουάσιγκτον για περισσότερες ελληνικές βάσεις έχει στόχο «να περιορίσει την Τουρκία».

Μηνύματα και σήματα

Ο Αρντά Μεβλούτογλου, ειδικός σε θέματα άμυνας, είπε ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «αμερικανική υποστήριξη για τις φιλοδοξίες της Ελλάδας στην περιοχή».

Η στρατιωτική συσσώρευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα και οι κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες στη Θράκη δεν αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή για την Τουρκία, αλλά «το πλαίσιο και ο χρόνος αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας στέλνει ένα άμεσο μήνυμα» στην Άγκυρα, πρόσθεσε.

Αυτή η άποψη απηχείται και από την Σινέ Οζκαρασαχίν, αναλύτρια στη δεξαμενή σκέψης EDAM στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν και αυτές οι ασκήσεις δεν συνιστούν επικείμενη απειλή, στέλνουν αρνητικά σήματα στην Τουρκία, η οποία έμεινε εκτός κατά τη διάρκεια ασκήσεων που έγιναν ακριβώς στο κατώφλι της», επεσήμανε. Εξήγησε ακόμη ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν περισσότερες βάσεις στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής τους για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια.

Προειδοποίησε ότι η ανανέωση του MDCA και οι επακόλουθες ενέργειες θα μπορούσαν «να χαλάσουν την ήδη εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Ιστορικά, οι ΗΠΑ έπαιξαν έναν ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ και αποκλιμάκωσαν τυχόν εντάσεις. Αυτή η διαμεσολάβηση ήταν κρίσιμη για τη συνοχή της συμμαχίας», είπε η κα Οζκαρασαχίν.

«Μια τέτοια διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και επίσης θα είχε αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια σε κρίσιμες περιοχές αμφισβήτησης, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η συμβουλή της στην Ουάσιγκτον ήταν «να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας» και να λάβει μέτρα για να «αποδείξει την αμεροληψία της». Μια τέτοια ευκαιρία βρίσκεται σε μια πιθανή συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, πρόσθεσε, αναφερόμενη σε μια συμφωνία που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Πηγή: Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή