Υπουργείο Ναυτιλίας: Σύσταση προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα του Ιράν

Υπουργείο Ναυτιλίας: Σύσταση προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα του Ιράν

Στο λιμάνι Bandar Abbas οδηγήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης το ένα από δύο ελληνικά τάνκερ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας.

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί

Σε αγκυροβόλιο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas οδηγήθηκε το πλοίο Prudent Warrior της Polembros Shipping, το ένα από τα δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία, στα οποία έγινε κατάληψη την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Στο Prudent Warrior επιβαίνουν 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το δεύτερο ελληνικό τάνκερ με το όνομα Delta Poseidon της Delta Tankers πιστεύεται ότι βρίσκεται στο ίδιο σημείο στον Περσικό κόλπο που ήταν και την Παρασκευή, αν και η ακριβής θέσης του δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες.

Το πλήρωμα παραμένει πάνω στα δύο πλοία και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από Lloyd’s List

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή