Όλαφ Σολτς: Στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός καγκελάριος – Δείπνο με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Όλαφ Σολτς: Στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός καγκελάριος – Δείπνο με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο καγκελάριος της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει σε ανάρτησή της η γερμανική πρεσβεία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται, μετά το ταξίδι του στο Βελιγράδι, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος παρακάθισε σε δείπνο από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους ηγέτες.

«Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει σε ανάρτησή της η γερμανική πρεσβεία.

Μάλιστα, συνοδεύει την ανάρτηση με φωτογραφία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο.

Νέο αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC), ο πρωθυπουργός έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «κανείς στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί το δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί, όχι μόνο την διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης», υπογράμμισε. 

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας», είπε και συνέχισε: «Ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή