ΥΠΕΞ: Υποκριτική η στάση της Τουρκίας στο θέμα των μουφτήδων

ΥΠΕΞ: Υποκριτική η στάση της Τουρκίας στο θέμα των μουφτήδων

Διπλωματικές πηγές καταγγέλλουν «τον υποκριτικό χαρακτήρα της κριτικής εναντίον της χώρας μας», υπογραμμίζοντας ότι και στην Τουρκία οι μουφτήδες, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι της κρατικής Diyanet, διορίζονται.

51" χρόνος ανάγνωσης

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 7 Ιουνίου του 2022, διορίσθηκαν τρεις μουφτήδες, μετατέθηκαν άλλοι επτά και παύτηκε από τα καθήκοντά του ένας. 

«Το ενδιαφέρον μας συγκρατεί το γεγονός ότι στην Τουρκία, οι μουφτήδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η οποία είναι κρατική υπηρεσία», σημειώνουν χαρακτηριστικά ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναδεικνύοντας ωστόσο έτσι την αντιφατική, εάν όχι υποκριτική, στάση που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα.  

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην Ελλάδα περί δήθεν παραβίασης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, ζητώντας την εκλογή των Μουφτήδων και όχι τον διορισμό τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. 

Αυτό που αποσιωπάται, ωστόσο, επιμελώς από την τουρκική πλευρά, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είναι ότι η ίδια πρακτική (διορισμός μουφτήδων) ακολουθείται στην Τουρκία, «κάτι που αν μη τι άλλο υποδηλώνει τον υποκριτικό χαρακτήρα της κριτικής εναντίον της χώρας μας».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT