Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρμενία

Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρμενία

Τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η τουρκική προκλητικότητα για τη σταθερότητα περιοχών στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η τουρκική προκλητικότητα για τη σταθερότητα περιοχών στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα. «Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί ριζικά από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως δεν έχει μεταβληθεί η ελληνική θέση», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα η επίτευξη «ειρηνικής και κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντα το ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί. Και πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα έβαζαν, εκ νέου, σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια». Ο κ. Δένδιας ετάχθη υπέρ και της ενίσχυσης των σχέσεων Ε.Ε. – Αρμενίας. Μάλιστα υπέγραψε με τον ομόλογό του μνημόνιο συνεργασίας για θέματα Ε.Ε.

Ο κ. Μιρζογιάν, ο οποίος έγινε δεκτός χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Αρμενίας – Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε στη μακρά φιλία των δύο λαών.

Υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν.

Ο κ. Μιρζογιάν εξέφρασε τη στήριξη του Γερεβάν στην πρωτοβουλία δημιουργίας διαδρόμου μεταφορών και διαμετακόμισης μεταξύ Κόλπου και Μαύρης Θάλασσας.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Η Αρμενία εκτιμά τη θέση της Ελλάδας υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης», ανέφερε και τόνισε πως δεν ξεχνάει πως ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Γερεβάν κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Τα θέματα των φυλακισμένων πολέμου και των εκτοπισμένων δεν έχουν επιλυθεί. Oλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου θα πρέπει να συνεισφέρουν και να υποχρεώσουν το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψει σε εμάς τους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή