Ζεμενίδης: Φημολογείται ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Kατεχομένων στις 20 Ιουλίου

Ζεμενίδης: Φημολογείται ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Kατεχομένων στις 20 Ιουλίου

«Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου» επισήμανε ο κ. Ζεμενίδης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις φήμες που ακούγονται στην Ουάσιγκτον περί προσάρτησης των κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία, μίλησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

«Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», επισήμανε ο κ. Ζεμενίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το σενάριο που επικρατεί, όπως δήλωσε, είναι ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί τους επόμενους 2-3 μήνες Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Μπάιντεν και θα είναι πρόσωπο που εμπιστεύεται και ο Γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται»

Εκτίμησε, δε, ότι, εάν ο Τζο Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα συναινούσε στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16. «Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16».

«Το Κογκρέσο τηρεί πάντα σκληρή στάση, και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι: “φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε όχι, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής, αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα”», δήλωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, είπε: «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνομερικανοί λένε ότι, αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα επέμβει η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να καταστήσει απίθανο ένα θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο πρόεδρος και να πει “αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε”».

«Φαίνεται ότι και από το Κογκρέσο έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τυχόν προβοκάτσιες στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν», τόνισε. «Το θέμα είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν, για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία, χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή