Σταθερή η στρατηγική της Τουρκίας

Σταθερή η στρατηγική της Τουρκίας

Τους επόμενους μήνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα η πίεση του προσφυγικού αναμένεται να είναι μεγάλη και oι προσπάθειες της παραβίασης των συνόρων να έχουν αυξητικές τάσεις, καθώς αναλυτές εκτιμούν η Αγκυρα για εσωτερικούς λόγους θα συνεχίσει να ασκεί δική της πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τους επόμενους μήνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα η πίεση του προσφυγικού αναμένεται να είναι μεγάλη και oι προσπάθειες της παραβίασης των συνόρων να έχουν αυξητικές τάσεις, καθώς αναλυτές εκτιμούν η Αγκυρα για εσωτερικούς λόγους θα συνεχίσει να ασκεί δική της πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το προσφυγικό μαζί με την οικονομία θεωρούνται τα δυο βασικά θέματα τα οποία θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023.

Η παρουσία περίπου 5 εκατ. προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία προκαλεί την αντίδραση μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, που πιέζει την κυβέρνηση για την απομάκρυνση όλων όσοι έχουν εισέλθει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων, ο πληθωρισμός που ξεπερνάει το 100% είναι από τους βασικούς λόγους των αντιδράσεων, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εργάζονται με χαμηλότερα μεροκάματα «κλέβουν» τις δουλειές των Τούρκων. Βασικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είναι η απομάκρυνση 500.000 Σύρων προσφύγων μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και η επιστροφή στη χώρα τους.

Δεν ανανεώνουν άδειες

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως οι άδειες παραμονής, που έχουν λάβει πολλοί πρόσφυγες, δεν ανανεώνονται με στόχο να φύγουν από τη χώρα. Παράλληλα σε κάποιους δήμους της Κωνσταντινούπολης –όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις– έχουν τεθεί ανώτατα όρια για παραχώρηση άδειας παραμονής σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτές στην Αγκυρα σημειώνουν πως σημαντική μερίδα των πολιτών πιέζει την κυβέρνηση για την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών.

Οσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν καταφέρνουν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους στην Τουρκία, ή πιέζονται να επιστρέψουν στη Συρία, αναζητούν τρόπους διαφυγής μέσω του Αιγαίου ή του Εβρου. Αυτός θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους της αυξημένης πίεσης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Ομως αναλυτές τονίζουν πως η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα, καθώς στα υπόλοιπα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όπως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η στήριξη των χωρών της Δύσης έχει προκαλέσει την ενόχληση της Αγκυρας.

Τώρα η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, με τελευταίο παράδειγμα την προχθεσινή ομιλία του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ακτοφυλακής μας αποτρέψαμε θανάτους στο Αιγαίο. Tα τελευταία δυο χρόνια εμείς αποτρέψαμε τον θάνατο και σώσαμε τις ζωές 41.000 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών που η Ελλάδα βύθισε τα φουσκωτά τους και τους άφησε να πεθάνουν». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εναντίον της Αθήνας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται και μετά τις πιέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας πως προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δεχθεί 4 εκατ. πρόσφυγες. Η πίεση των Τούρκων πολιτών για το προσφυγικό προς την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ένας από τους λόγους που Ερντογάν και Τσαβούσογλου στέλνουν μηνύματα στον Ασαντ για διάλογο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή