Προεκλογική εκστρατεία από τον Ερντογάν με επιθέσεις κατά της Ελλάδας

Προεκλογική εκστρατεία από τον Ερντογάν με επιθέσεις κατά της Ελλάδας

Ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζει το έδαφος για τις κάλπες του 2023, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των «ποταπών» Ελλήνων, με φόντο τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζει το έδαφος για τις κάλπες του 2023, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των «ποταπών» Ελλήνων, με φόντο τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης στην Κιουτάχεια, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανηγύρισε τη «μεγάλη επίθεση» των Τούρκων κατά των Ελλήνων, καλώντας παράλληλα τον λαό της Τουρκίας να προετοιμαστεί για τη νέα «επίθεση του 2023» που είναι χρονιά εκλογών για την Τουρκία.

Οι τελευταίες εξελίξεις εντός των τουρκικών συνόρων δείχνουν να μην ευνοούν εκλογικά τον ηγέτη του κυβερνώντος AKP, καθώς η τουρκική λίρα καταρρέει, ο πληθωρισμός καλπάζει και το προσφυγικό (βλ. Συρία) έχει πια εξελιχθεί σε μεγάλο προεκλογικό αγκάθι για τον ίδιο και την παράταξή του.  

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους γύρω του, ο Ερντογάν, που έχει δει εν τω μεταξύ και τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά, προσπαθεί να ανακάμψει… επενδύοντας στη δοκιμασμένη συνταγή των «κακόβουλων εξωτερικών εχθρών» που θέλουν διαχρονικά να «βλάψουν» την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορές στην Ελλάδα και στους Έλληνες τους οποίους μάλιστα παρουσίασε ως «πιόνια» στην υπηρεσία «ύπουλων» ξένων δυνάμεων με το βλέμμα στραμμένο στα γεγονότα του 1922.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ελληνικός στρατός έχασε στην γραμμή Αφιόν – Κιουτάχεια το 65% των δυνάμεών του, που αριθμούσαν 200.000, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους Έλληνες για την καταστροφή σειράς πόλεων.  

«Οι στρατιώτες μας κατέστρεψαν όλα τα μέτωπα γύρω από το Αφιόν μέσα σε δύο μέρες με την επίθεση που ξεκίνησαν με τις κραυγές του Αλλάχ. Ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε εντελώς και ηττήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις μέσα σε τέσσερις ημέρες. Ο στρατός μας προέλαυνε προς την Σμύρνη ενώ συνέχιζε να καταδιώκει τα στρατεύματα του ελληνικού στρατού που έφευγαν προς τα βόρεια του Εσκισεχίρ. Η καταδίωξη έφτασε στον τελικό της στόχο με την απελευθέρωση της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου. Δείτε την καταστροφή όλων των πόλεων μας από τον εχθρό καθώς υποχωρούσε ως απόδειξη του ποταπού χαρακτήρα του. Όπως και σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε, και εκείνος, εξαπολύσει απειλές κατά της Ελλάδας την οποία προειδοποιούσε πως «εάν δεν συνέλθει» τότε «το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι πολύ βαρύτερο από όσα έγιναν το 1922».

Απάντηση από Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε από την πλευρά του να σχολιάσει τις προαναφερθείσες αναφορές του Τούρκου προέδρου σημειώνοντας πως «ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του».

«Η Ελλάδα αντίθετα, στη μακραίωνη πορεία της, γράφει ιστορία», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της».

Με πληροφορίες από Anadolu

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή