Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα και επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα και επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

«Αν δεν μας δώσετε F-16 θα βρούμε τον τρόπο να φροντίσουμε τον εαυτό μας», δήλωσε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οργισμένος με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται  κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος».

«Τι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανένας δεν μπορεί να μου πει ποιον θα συναντώ, θα δω και Πούτιν και Σι»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε καταλόγισε επίσης στην Ε.Ε. ότι καθυστερεί την ένταξη της Τουρκίας επί 52 χρόνια και δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να του πει με ποιους θα έχει συναντήσεις.

«Πρέπει να το πω πολύ ξεκάθαρα, είμαστε μέρος του κόσμου. Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε  μόνο στην Ανατολή. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να την ενταχθούμε  και μετά, θα πει: “Γιατί συναντηθήκατε με αυτόν , γιατί είδατε τον άλλον;”».

«Τα λέμε αργότερα. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο. Θα συναντηθώ και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Σι και με τον κ. Μόντι» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή