Αυστηρή απάντηση προς Άγκυρα, μέσω της ομιλίας Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Αυστηρή απάντηση προς Άγκυρα, μέσω της ομιλίας Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Προβληματισμός στην Αθήνα για τη νέα κλιμάκωση από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται η νέα κλιμάκωση από πλευράς Αγκυρας, η οποία αυτή τη φορά εκδηλώθηκε από το πλέον επίσημο βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ανυπόστατες κατηγορίες του κ. Ερντογάν απαντήθηκαν άμεσα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ αύριο, στην προγραμματισμένη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια συνολικότερη τοποθέτηση που θα παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις αλλά και τον κακόβουλο χαρακτήρα των τουρκικών τοποθετήσεων. Πέρα από αυτό το διπλωματικό και επικοινωνιακό σκέλος, στην Αθήνα υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το κίνητρο των δηλώσεων Ερντογάν. Δεδομένου ότι αργά αλλά σταθερά κτίζεται ένα σκηνικό πιθανής έντασης τόσο στο Αιγαίο (υπερπτήσεις) όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο (πιθανή επέκταση ερευνών), δεν υπάρχει στην Αθήνα διάθεση οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν να ερμηνευθούν μόνο ως έχουσες στόχο το πεδίο των εντυπώσεων ή την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Η στιχομυθία του ίδιου του κ. Ερντογάν με δημοσιογράφο σχετικά με το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέδειξε τον εκνευρισμό του Τούρκου ηγέτη. «Γιατί; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, κι εγώ είμαι ο Ερντογάν», είπε. Παράλληλα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, με την οποία συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε, και για την κατάσταση στο Αιγαίο.

Αυστηρή απάντηση προς Άγκυρα, μέσω της ομιλίας Μητσοτάκη στον ΟΗΕ-1
Στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. [INTIME NEWS]

Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με επικεφαλής των εβραϊκών οργανώσεων και της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ενώ αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας επρόκειτο να παραστεί στη δεξίωση που διοργάνωσε ο κ. Μπάιντεν για τους ηγέτες που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη. Στις πρώτες κιόλας επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε και με τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του «για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη για διμερή ζητήματα, όπως οι πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και την τριμερή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Οικονόμου

Χθες, στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται και δεν αμαυρώνεται «από τις ασυναρτησίες, από τα ανυπόστατα πράγματα που ειπώθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ». Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε την ομιλία Ερντογάν ως πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και χυδαία προπαγάνδα, με τελείως ανυπόστατους ισχυρισμούς, σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή