Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν σήμερα «δύο μνημόνια συνεργασίας για υδρογονάνθρακες και πρωτόκολλο». Αντιδράσεις από τη λιβυκή Βουλή. Ερωτήματα αναφορικά με το περιεχόμενο της «συμφωνίας».

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυπληθής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών επισκέφθηκε σήμερα της Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε συνάντηση με τον προσωρινό πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς, τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, τον Χαλίντ Αλ Μίσρι κ.ά.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο twitter, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα «βήματα» που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη Λιβύη καθώς και θέματα που άπτονται των διμερών τους σχέσεων.

Επιπλέον, «υπέγραψαν 2 μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες και το πρωτόκολλο», χωρίς ωστόσο να έχει προς το παρόν διευκρινιστεί εάν αυτό το νέο «μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες» ανοίγει τον δρόμο για τη φημολογούμενη εκμίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν σε έρευνες προς την πλευρά των ακτών της Λιβύης.

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου πάντως δήλωσε σήμερα από την Τρίπολη ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι που επικαλούνται ως πηγή τον Τσαβούσογλου, τουρκικές και λιβυκές εταιρείες ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν μαζί, από κοινού, έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά.

Αναλυτές, όπως ο Jalel Harchaoui, διερωτώνται, ωστόσο, εάν αυτό το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο θα αφορά μόνο σε περιοχές δυνητικών ερευνών που βρίσκονται στην ξηρά ή ξεκάθαρα εντός των λιβυκών συνόρων. Σημειώνουν, επίσης, με νόημα ότι εκείνος που παρουσιάζεται να υπογράφει σήμερα είναι ο υπουργός Οικονομίας της Λιβύης Mohammed Al-Hawaij, και όχι ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Μοχάμεντ Αούν.

Κατά τα λοιπά, υπάρχουν όμως και αναλυτές που υποβαθμίζουν τις σημερινές εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο δεν ισοδυναμεί με δεσμευτική συμφωνία, ενώ ήδη εντός των λιβυκών συνόρων εκδηλώνονται αντιδράσεις.   

Αντιδράσεις από λιβυκή βουλή και Σάλεχ 

Το Λιβυκό κοινοβούλιο, που δεν στηρίζει τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, «απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα» ως «παράνομη», όπως σημειώνει το The Libya Update.

O πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ λέγεται, πιο συγκεκριμένα, πως χαρακτήρισε τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες «παράνομη», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα, της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.   

Νωρίτερα σήμερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και ότι σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.  

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε σήμερα, από την πλευρά του, τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πήρε μέρος σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο οποίο έθεσε τις «επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

Υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα στη λιβυκή πρωτεύουσα ακολουθώντας εντολές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μίντια.

Ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν ταξίδεψαν σήμερα στην Τρίπολη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών που εντάσσονται στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχαν υπογράψει το 2019 για την ασφάλεια, τη στρατιωτική συνεργασία και τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρει η Daily Sabah επικαλούμενη τουρκικές διπλωματικές πηγές, κορυφαίο θέμα συζήτησης ήταν η επιθυμητή ενότητα όλων των σχετικών λιβυκών θεσμών γύρω από ένα πλάνο που στόχο έχει τη διατήρηση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διεξαγωγή εκεί προεδρικών και βουλευτικών εκλογών βάσει εθνικής συναίνεσης το συντομότερο δυνατό.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή