Οικονόμου: Τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών για τη διπλή τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα

Οικονόμου: Τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών για τη διπλή τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία πρέπει να σταματήσει διότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους, όσο κάνει πλάτες στους διακινητές, όσο δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 17 μετανάστες.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών. Όπως είπε, «αυτό που έγινε χθες από τους διακινητές είναι εγκληματική ενέργεια».

Σημείωσε, επίσης, ότι το γεγονός πως η Τουρκία «κάνει τα στραβά μάτια, υποκινεί πολλές φορές, δεν εφαρμόζει τις συνθήκες», οδηγεί σε τραγωδίες. Επεσήμανε, δε, ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία πρέπει να σταματήσει διότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους. Όπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες».

«Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο» επεσήμανε.

Ως προς τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη. Επεσήμανε, δε, ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πράγα, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία ένδειξη προς την κατεύθυνση συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο στην ολομέλεια έναρξης της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δεν είχε γίνει όμως ξεκάθαρο μέχρι χθες εάν σε όλη τη διάρκεια της συνόδου την Πέμπτη θα συμπέσουν σε κάποιο χώρο έχοντας και οι δύο δικαίωμα λόγου. Το σχέδιο πάντως, όπως είχε γίνει γνωστό χθες, δεν δείχνει τέτοια πιθανότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT