Η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Η Ελλάδα συμμετείχε στην έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

Η Ελλάδα συμμετείχε, δια της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, στην έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ζητήσει τη συμμετοχή τους στην εν λόγω συνεδρίαση αλλά τελικά, πέρα από την Ελλάδα, μόνο η Γερμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία έγιναν δεκτές (πέρα από τη Γαλλία που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ).

Η ανωτέρω εξέλιξη οφείλεται, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στην παρέμβαση της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γκαμπόν, με την οποία οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις τρεις συναντήσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Γκαμπονέζο ομόλογό του.

Κατά τη συζήτηση, η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο, στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οδησσού, καθώς και στην πρόταση για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία, καθώς και στη διανομή τους στην Αφρική μέσω της συνεισφοράς στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων Αφρικανικών λιμανιών.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βεγγάζης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT