Αιχμές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Δεν θα μας κάνουν ό,τι θέλουν για τα F-16

Αιχμές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Δεν θα μας κάνουν ό,τι θέλουν για τα F-16

«Δεν σχετίζεται το ζήτημα με την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» - «Η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και προκαλεί με τη στήριξη των ΗΠΑ»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το ζήτημα των F-16 και κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες και προκλήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «όλοι δηλώνουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κογκρέσο στο ζήτημα των F-16 κι ας μην έχουν καμία σχέση τα θέματα αυτά… Kι εμείς λέμε πως αυτά τα δυο θέματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».

Στρέφοντας τα βέλη του στην Αθήνα, είπε ότι «τους είπαμε (σ.σ. στις ΗΠΑ) πως κάθε υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Αθήνας και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιες της Ελλάδας, όπως το κλείδωμα στα ραντάρ των μαχητικών μας που πετούσαν στο πλαίσιο της δράσης του ΝΑΤΟ με τους S-300».

«Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ αλλά ίσως ακουστούν κι άλλες φωνές. Αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης, το ζήτημα θα λυθεί. Η διοίκηση μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού. Όπως δεν δεχόμαστε να μας δέσουν χειροπόδαρα και δεν γίνονται δουλειές με τη λογική πως “με την πώληση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους θα κάνουμε στην Τουρκία ο τι θέλουμε”. Και εχθροί και φίλοι είδαν πως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στα F-16, η Άγκυρα δεν έλαβε κάποια ημερομηνία από την Ουάσιγκτον. «Νομίζω η διαδικασία θα λειτουργήσει μέσα στα δικά τους πλαίσια και διαδικασίες. Σημερα δεν μας έδωσαν ημερομηνία για την επίσημη ανακοίνωση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μας είπαν επίσης πως θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική για τον Μενέντεζ. Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς δεν τους ρωτήσαμε πώς θα περάσετε τα εμπόδια του Μενέντεζ. Ως αποτέλεσμα είναι γνωστό πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και η διοίκηση».

Ανέφερε επιπλέον ότι οι νόμοι των ΗΠΑ και το Σύνταγμα έχουν ξεκάθαρους όρους και τρόπους για το πώς η διοίκηση μπορεί να απαντήσει στο Κογκρέσο. «Με την παρεμπόδιση ενός ατόμου ή κάποιων ατόμων η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να αχρηστεύσει μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των δυο συμμάχων. Δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι» επεσήμανε. «Δεν μας είπαν πως “θα κάνουμε αυτό αν ο Μενέντεζ κάνει αυτό ή το άλλο”. Κι εμείς δεν ρωτήσαμε ειδικά “τι θα κάνετε με τον Μενέντεζ”. Μόνο είπαμε πως αν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί παρά τις δηλώσεις που κάνει ο Μενέντεζ» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα»

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα και οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα». Ανέφερε, δε, εκ νέου ότι «ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και κάποιοι άλλοι επιχειρούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16», ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα. Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, «εγώ αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αυτό συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρούν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κάποια ένσταση των ΗΠΑ».

«Δεν είπαν “δεν μπορείς να το κάνεις αυτό”. Επίσης η Ελλάδα δηλώνει πως οι εννέα βάσεις (των ΗΠΑ) είναι για να υπάρχει εξισορρόπηση απέναντι στην Τουρκία και από τις ΗΠΑ δεν είδαμε κάποια δήλωση που να διαψεύδει αυτό» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ο κ. Μπλίνκεν σήμερα μας δήλωσε πως “διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ των δυο πλευρών και κρατούμε ισορροπημένη στάση”».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή