Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ, δήλωσε ο Ν. Δένδιας - «Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες, δύσκολες ημέρες» ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου

5' 22" χρόνος ανάγνωσης

Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αντιόχεια, μία από τις πόλεις που επλήγησαν από τους σεισμούς της Δευτέρας.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα και τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες, δύσκολες ημέρες, με τους δύο υπουργούς να σημειώνουν ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Δένδιας: Η βοήθεια στην Τουρκία δεν σταματά εδώ

Ο Νίκος Δένδιας διαβίβασε προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, προς την τουρκική κυβέρνηση και προς τον τουρκικό λαό τα βαθύτατα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του συνόλου του ελληνικού λαού. Παράλληλα, διαμήνυσε πως η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. «Εχω εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ε.Ε.» ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια του για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην ελληνική παρουσία στην περιοχή. «Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε.

Περαιτέρω, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Ελληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες. «Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου, να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν, 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» σημείωσε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή.

Τσαβούσογλου: Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η παρουσία του Ν. Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», σημείωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας που επιχείρησε σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα, που έγινε με πέντε αεροσκάφη.

«Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνον οι Ελληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά ότι χάρηκαν όλοι οι Ελληνες», ανέφερε.

Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: «Πρώτα έτρεξε να βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν πολιτικός τότε, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύτηκε. Είχα γράψει: είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή το είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα, ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

Τέλος, εξέφρασε τις προσωπικές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς «τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, προς στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Στις πληγείσες περιοχές Δένδιας – Τσαβούσογλου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρούσε σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Ακόμα, επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του μαζί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, ο Μ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει χαρούμενος για την παρουσία του Ν. Δένδια στην Τουρκία. «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Ν. Δένδια μόλις έφτασαν στο κέντρο πολιτικής προστασίας.

Υποδοχή Τσαβούσογλου σε Δένδια

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 9 το πρωί. Εκεί βρισκόταν για να τον υποδεχθεί ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας είχε θερμό εναγκαλισμό και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας. Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετέβησαν με ελικόπτερο στην Αντιόχεια.

Η επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Τουρκία ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Το «ευχαριστώ» των Τούρκων στην ΕΜΑΚ

Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια, Τούρκος αξιωματικός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή, λέγοντας: «Να ξέρουν οι Ελληνες ότι οι φίλοι σας οι Τούρκοι, αν συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT