Σεισμός στην Τουρκία: «Σε μια καταστροφή τα συναισθήματα είναι έντονα»

Σεισμός στην Τουρκία: «Σε μια καταστροφή τα συναισθήματα είναι έντονα»

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να παράσχουμε βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη» λέει στην «Κ» ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Θανάσης Μπαλάφας, αναφερόμενος στις ελληνικές ομάδες διάσωσης που επιχειρούν στην Τουρκία

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ελληνική αποστολή στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας μίλησε στο kathimerini.gr ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και προϊστάμενος του κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας, αρχικά σημείωσε πως τη συγκεκριμένη στιγμή η ελληνική ομάδα επιχειρεί στον τομέα Β1 της πόλης της Αντιόχειας με 25 διασώστες, έναν γιατρό και 2 παραϊατρικούς. «Έχουμε, επίσης, εκεί δύο σκύλους Έρευνας και Διάσωσης και δύο οχήματα για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων» τόνισε.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η αποστολή, ο κ. Μπαλάφας απάντησε πως κάθε αποστολή σε ξένο κράτος υπό τέτοιες συνθήκες και ειδικότερα σε μια καταστροφή τεράστιων και πολύπλευρων διαστάσεων που λαμβάνει χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί αναμφισβήτητα μια πρόκληση όσον αφορά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσεις για να συμβάλλεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής αυτής. 

«Οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες που μετέβησαν αλλά και το επιτελείο που συντονίζει την επιχείρηση ήταν αρκετές. Πρώτη δυσκολία, ήταν αφενός η μάχη με τον χρόνο για την άμεση άφιξη και ανάπτυξη της αποστολής, καθώς οι υποδομές, το οδικό δίκτυο ακόμα και οι τηλεπικοινωνίες ήταν εκτός λειτουργίας.

Το εμπόδιο της άμεσης μεταφοράς μας εκεί, ξεπεράστηκε με τις άμεσες επαφές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας αλλά και την βοήθεια της πρεσβείας, με την συνδρομή της Ελληνικής αεροπορίας και την διάθεση ενός C-130 όπου θα μπορούσε να μεταφέρει ένα ειδικό διασωστικό όχημα, ικανό αριθμό διασωστών και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων αλλά και επιχειρησιακό εξοπλισμό.

Δεύτερη και εξίσου σημαντική δυσκολία ήταν η έλλειψη δικτύου που θα εξυπηρετούσε την επικοινωνία των ομάδων που θα επιχειρήσουν στο πεδίο αλλά και στην μετάδοση της πληροφορίας από και προς την ομάδα υποστήριξης. Η αρχική αντιμετώπιση μέχρι τη μερική αποκατάσταση έγινε με δορυφορικά τηλέφωνα που είναι εφοδιασμένη η αποστολή μας.

Επόμενη δυσκολία που παρουσιάσθηκε ήταν η μεταφορά μας από τα σημείο που στήθηκε η βάση επιχειρήσεων μας, μέχρι τους τομείς και τα σημεία που μας αναθέσαν οι τοπικές αρχές και το συντονιστικό κέντρο που στήθηκε για τις διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης. Επίσης, το πρόβλημα της μετάφρασης λύθηκε κατόπιν αίτησης μας στο ίδιο συντονιστικό κέντρο και την διάθεσης σε εμάς διερμηνέα.

Δυσκολίες όπως το ισχυρό ψύχος, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και ξεκούρασης της αποστολής αν και σημαντικές, αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται χάρη στην εκπαίδευση και τον ειδικό εξοπλισμό που είναι εφοδιασμένη η αποστολή αλλά και ιδιαίτερα, θα έλεγα, χάρη στο υψηλό αίσθημα προσφοράς και αυταπάρνησης που αποδεικνύουν οι Έλληνες διασώστες στο πεδίο» πρόσθεσε.

Σεισμός στην Τουρκία: «Σε μια καταστροφή τα συναισθήματα είναι έντονα»-1

Ερωτώμενος σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν διασωθεί χάρη στις ενέργειες της ελληνικής αποστολής, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωσε πως μέχρι σήμερα, η ομάδα μας της ΕΜΑΚ έχει διασώσει με επιτυχία πέντε επιζώντες από τα συντρίμμια στις σεισμόπληκτες περιοχές. «Δυστυχώς, έχουμε επίσης περισυλλέξει πέντε νεκρούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να μεταβληθούν καθώς προχωρούν οι προσπάθειες διάσωσης και γίνονται διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση σχετικά με τις περιοχές που έχει επιχειρήσει η ελληνική αποστολή ο κ. Μπαλάφας τόνισε πως «η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης μαζί με το ιατρικό και διασωστικό προσωπικό καθώς και τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, έχουν επιχειρήσει στην πόλη Χατάϊ. Η συγκεκριμένη πόλη καθώς και όλη η πληγείσα από τον καταστροφικό σεισμό περιοχή, έχει χωριστεί από το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί για τον συντονισμό των διεθνών ομάδων έρευνας και διάθεσης σε τομείς. Έως τώρα, η ελληνική αποστολή έχει απασχοληθεί στους τομείς B1 στην περιοχή Bagriyanik Mah, D στην περιοχή Odabasi, E στην περιοχή Samandag, H1 στην περιοχή της Nartica, τέλος στον τομέα J, περιοχή Cardakli».

Αναφερόμενος στα συναισθήματα που βιώνουν οι διασώστες, και στο πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις αποστασιοποιημένος συναισθηματικά και να λειτουργήσεις απερίσπαστος, ο κ. Μπαλάφας απάντησε πως «είναι σημαντικό να διατηρείς σε κάποιο βαθμό συναισθηματική αποστασιοποίηση, ώστε να μπορείς να λαμβάνεις αποτελεσματικές αποφάσεις και να παρέχεις την απαραίτητη υποστήριξη στα μέλη της ομάδας σου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεσαι για τους ανθρώπους που προσπαθείς να βοηθήσεις. Σε μια καταστροφή, τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα, αλλά είναι σημαντικό να τα διοχετεύσεις σε μια θετική και παραγωγική αντίδραση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνεις αποστασιοποιημένος, ειδικά όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής. Αλλά είναι μια κρίσιμη πτυχή της δουλειάς μας ως διασώστες, να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να παραμείνουμε στην πορεία, για να δώσουμε βοήθεια και υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Τα μέλη της ομάδας μας λαμβάνουν εκπαίδευση και υποστήριξη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εργασίας και να διατηρήσουν την ευεξία τους.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού σεισμού μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρή. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να παράσχουμε βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αν και είναι αναμφίβολα μια δύσκολη και οδυνηρή εμπειρία όταν δεν μπορούμε να σώσουμε κάποιον, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε μια επαγγελματική συμπεριφορά και να μην επιτρέψουμε στα συναισθήματά μας να επηρεάσουν το έργο μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εκτελούμε την αποστολή μας αποτελεσματικά».

Σεισμός στην Τουρκία: «Σε μια καταστροφή τα συναισθήματα είναι έντονα»-2

Θα σταλούν και άλλες ομάδες διάσωσης;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πληροφορίες σχετικά με την αποστολή πρόσθετων ομάδων διάσωσης οι οποίες θα βοηθήσουν στις προσπάθειες ανακούφισης στην Τουρκία. Άλλωστε αυτό εξαρτάται και από την πρόθεση της Τουρκικής κυβέρνησης να αιτηθεί πρόσθετη βοήθεια.


Σε πόσες επιχειρήσεις έχει συμμετάσχει η ΕΜΑΚ στο εξωτερικό και ποια ήταν η πιο απαιτητική;

Κάθε επιχείρηση έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και κάθε συμβάν είναι μοναδικό. Από τις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή του τσουνάμι της Ταϊλάνδης, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης της περιοχής που επηρεάστηκε αλλά και της απόστασης από τη χώρα μας.

Η ΕΜΑΚ έχει επιχειρήσει σε πληθώρα επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων:

1. Αρμενία, Leninacan-1988 (Σεισμός)

2. Τουρκία, Ertzitzan-1992 (Σεισμός)

3. Αίγυπτος, Κάϊρο-1992 (Σεισμός)

4. Τουρκία, Izmit-1999 (Σεισμός)

5. Τουρκία, Duze-1999 (Σεισμός)

6. Κύπρος-2000 (Δασική Πυρκαγιά)

7. Αλγερία,Boumerdes-2003 (Σεισμός)

8. Ιράν, Μπαμ-2003 (Σεισμός)

9. Μαρόκο-2004 (Σεισμός)

10. Ταϊλανδη-2004 (Σεισμός)

11. Η.Π.Α., Καλιφόρνια-2008

12. Ισραήλ-Χάιφα-2010 (Δασική Πυρκαγιά)

13. Αλβανία-2019 (Σεισμός)

14. Λίβανος, Βηρυτός -2020 (Έκρηξη)

15. Τουρκία, Αντιόχεια-2023 (Σεισμός)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή