Χουλουσί Ακάρ: «Ελπίζουμε οι Ελληνες να βρουν τον σωστό δρόμο ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας»

Χουλουσί Ακάρ: «Ελπίζουμε οι Ελληνες να βρουν τον σωστό δρόμο ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας»

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ζητεί να επωφεληθούν Ελλάδα και Τουρκία «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης του συμφωνηθέντος μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και χαρακτηρίζει «πολύ παραγωγικές» τις τελευταίες ελληνοτουρκικές συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιθυμία μας είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές… με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης του συμφωνηθέντος μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, αντί για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

«Περιμένουμε με ελπίδα ότι (σ.σ.: οι Ελληνες) θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει» ώστε να μπορέσουμε να «λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν όσα η ίδια αποκαλεί «δικαιώματά» της στα ελληνοτουρκικά και στην Κύπρο.

«Αυτά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, νομικές, στρατιωτικές διαστάσεις», δήλωσε ο Χ. Ακάρ, κάνοντας αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και χαρακτηρίζοντας «πολύ παραγωγικές» τις τελευταίες ελληνοτουρκικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών.

Οι δηλώσεις Ακάρ

«…Οι εκλογές έχουν σίγουρα τώρα επιρροή. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον υπουργό Αμυνας της αξιότιμης ομολόγου μας Ελλάδας. Εκεί έγινε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα και φυσικά είναι πηγή θλίψης για εμάς. Εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους ομολόγους μας. Είχαμε εδώ έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας και μας έδειξαν την απαραίτητη ευγένεια συλλυπούμενοι. Εν συνεχεία, ήρθαν στο Χατάι. Βρεθήκαμε εκεί, μιλήσαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα μεταξύ μας θέματα.

Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο. Να συνεχίσουμε, επίσης, τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Εχουμε ένα μορατόριουμ που εφαρμόστηκε το 1988. Αυτό σημαίνει: Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου ας μην προβαίνουμε σε ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες, ας μην επηρεάζουμε αρνητικά τον τουρισμό. Μάλιστα, κατά τις συνομιλίες που είχαμε εκεί (σ.σ.: Χατάι) μιλήσαμε για παράτασή του, ξεκινώντας τον Μάιο αντί για τον Ιούνιο και τελειώνοντας τον Οκτώβριο αντί για τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι και υποστηρικτικοί σε αυτό το θέμα και ότι μόνος μας στόχος είναι να ζούμε με ειρήνη και ηρεμία βάσει αμοιβαίου σεβασμού. Εχουμε πει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Από αυτήν την άποψη, υπάρχουν κάποιες αμφιταλαντεύσεις στον γείτονά μας. Περιμένουμε με ελπίδα ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει από αυτήν την άποψη. Οπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο. Παράλληλα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Όπως δεν είναι αδυναμία να λέμε “ας κάτσουμε να μιλήσουμε”, αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό. Ας μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και ας λύσουμε το πρόβλημα μαζί.

Εχουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που δημιουργείται εδώ και πολλά χρόνια. Μιλήσαμε με συνομιλητές μας στο ΓΕΣ. Τότε, έλεγαν πως ο δικός μας ΓΕΕΘΑ και ο δικός τους είχαν διαφορετική ιδιότητα (status), “αυτά είναι πολιτικά θέματα, δεν μπορούμε να τα λύσουμε”, είπαν. Μετά έγινε υπουργός, γίναμε και εμείς υπουργοί. Και τότε είπαμε: “Κοίτα, τώρα που είναι έτσι τα πράγματα, ας το κάνουμε”.

Αυτά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, και άλλα, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, νομικές, στρατιωτικές διαστάσεις. Επομένως, πρέπει πρώτα να τα συζητήσουν οι ειδικοί. Υπό αυτή την έννοια, είπαμε: “Πόσα άτομα γνωρίζουν καλύτερα; 10 – 20 άτομα. Φέρτε τους και θα φέρουμε και εμείς. Αφήστε τους να καθίσουν, να δουλέψουν και να επεξεργαστούν τα προβλήματα και μετά φέρτε τα σε εμάς. Μετά θα αποφασίσουμε:”. Είπαν εντάξει. Πραγματοποιήσαμε τρεις τέτοιες συναντήσεις με τίτλο “Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”. Δύο στην Αθήνα, μία στην Αγκυρα… Τώρα είναι η σειρά της Αγκυρας.

Είπαμε να το συνεχίσουμε αυτό το σχήμα, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ας το κρατήσουμε κλειστό στον Τύπο, ας μην κάνουμε δηλώσεις, ας μη μοιραζόμαστε κ.λπ… είναι καλύτερα έτσι. Αρκεί να σημειώσουμε πρόοδο προς μια συμφωνία. Αφήστε τους ειδικούς να μιλήσουν.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι τρεις συναντήσεις ήταν πολύ παραγωγικές. Ολοι γνώρισαν ο ένας τον άλλον, οι προσεγγίσεις τους στο πρόβλημα, οι προοπτικές τους, τα στυλ λύσης, οι πολιτισμικές τους προοπτικές, η ψυχολογία άρχισαν να αποκαλύπτονται. Τώρα περιμένουμε την αντιπροσωπεία των συνομιλητών μας να έρθει στην Τουρκία μετά τις εκλογές…».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT