Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία, προς β΄γύρο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία, προς β΄γύρο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Με καταμετρημένο το 94,66%% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με 49,56% του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος συγκεντρώνει 44,71%

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στην Τουρκία που όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, αφού το ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον πέσει κάτω από το όριο του 50%.  

Στο 94,66% της ενσωμάτωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,56% έναντι 44,71% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης ωστόσο να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, επιμένοντας πως ο συνασπισμός του προηγείται. 

Από την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρούσε μεγάλο προβάδισμα, αλλά ο Κιλιντσάρογλου άρχισε να κλείνει προς το βράδυ την «ψαλίδα».

Αντιπαράθεση για την καταμέτρηση

Περί τις 22:00 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι βιάστηκε να ανακοινώσει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων, κάνοντας λόγο για «σφετερισμό της βούλησης του λαού». Ο αντίπαλός του διεμήνυσε στις εκλογικές αρχές ότι οφείλουν να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στην πρώτη του ανάρτηση μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν την Κυριακή

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του tweet ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

«Ντέρμπι» στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο πολιτικοί έδωσαν μάχη «στήθος με στήθος», με αναλυτές να τονίζουν πως η πόλη αναμένεται να αποτελέσει «κλειδί» για την επικράτηση στον β΄γύρο της 28ης Μαΐου. Μάλιστα το Al Jazeera μετέδιδε πως οι πολυσύχναστοι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης ήταν ασυνήθιστα ήσυχοι: «βλέπουμε τουρίστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, αλλά όχι ντόπιους».

Οι διαφορές στα αποτελέσματα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, υπήρχαν δύο διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, το επίσημο πρακτορείο Anadolu και το αντιπολιτευόμενο ΑΝΚΑ. Ενώ για ώρες έδιναν διαφορετικά αποτελέσματα, τα δύο πρακτορεία συνέκλιναν όταν η ενσωμάτωση ξεπέρασε το 90%.

Ενδεικτικά, το Anadolu, με ενσωμάτωση στο 94,24%, έδινε 49,59% στον Ερντογάν και στον Κιλιντσντάρογλου 44,67%. Το ΑΝΚΑ, με ενσωμάτωση στο 98,75%, έδινε 49,25% στον Ερντογάν και 45,04% στον Κιλιντσντάρογλου.

Σχολιάζοντας τα εκλογικά δεδομένα του απογεύματος, ο πολιτικός αναλυτής Σενγκίζ Τομάρ δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα αποτελέσματα υποδήλωναν μεγάλη αποτυχία για την αντιπολίτευση. «Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν ευθυγραμμίζονται καθόλου με την κοινωνιολογική σύνθεση του τουρκικού λαού, όπου το 35% από αυτούς είναι θρησκευόμενοι, συντηρητικοί και δεξιοί, και το υπόλοιπο 65% είναι κοσμικοί και Κούρδοι».

Το «ταξίδι» του Ερντογάν στην Άγκυρα

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν και οι πληροφόρηση για ένα ταξίδι του Ερντογάν στην Άγκυρα που τελικά δεν έγινε ποτέ. Οπως μετέδωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι ο Ερντογάν μετέβη το απόγευμα στην Άγκυρα, στάλθηκε στο αεροδρόμιο αυτοκινητοπομπή με το προεδρικό αυτοκίνητο. Ο ίδιος ωστόσο παρέμενε όλη την ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι βρισκόταν επίσης στο αεροδρόμιο για να ενισχύσει την υποψία ότι ο Ερντογάν ταξίδευε προς την Άγκυρα. Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε και τον αρχιφύλακα του Τούρκου πρόεδρου. Ωστόσο το βράδυ ο Ερντογάν εμφανίστηκε ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη, χαμογελαστός.

Κιλιτσντάρογλου: Ο αντίπαλός μας μπλοκάρει τη βούληση της Τουρκίας

Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι το «στρατόπεδο» του Ερντογάν συνεχίζει τις ενστάσεις όσον αφορά στα αποτελέσματα ορισμένων εκλογικών κέντρων, με στόχο να μπλοκάρει το σύστημα των επίσημων αποτελεσμάτων.

«Υπάρχουν κάλπες για τις οποίες έχουν γίνει ενστάσεις μέχρι και 11 φορές», είπε, προσθέτοντας: «Μπλοκάρετε τη βούληση της Τουρκίας (…) Δεν μπορείτε να αποτρέψετε αυτό που θα συμβεί μέσω ενστάσεων. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Προέτρεψε δε τον Ερντογάν να σταματήσει την «επικοινωνιακή διαχείριση» και ζήτησε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο να ενεργήσει υπεύθυνα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή