Ερντογάν από Κατεχόμενα: Ο δρόμος για νέες διαπραγματεύσεις περνά μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ερντογάν από Κατεχόμενα: Ο δρόμος για νέες διαπραγματεύσεις περνά μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Την πρώτη επίσκεψή του εκτός Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία στις 28 Μαΐου, πραγματοποιεί σήμερα στα Κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη επίσκεψή του εκτός Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία στις 28 Μαΐου, πραγματοποιεί σήμερα στα Κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Τούρκος πρόεδρος έφτασε στα Κατεχόμενα γύρω στις 13.10, ενώ θα αναχωρήσει το απόγευμα προκειμένου να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου αύριο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχάν Αλίγιεφ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ έδωσαν πριν από λίγο κοινή συνέντευξη, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι, «αν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο δρόμος γι’ αυτό περνά μέσα από την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”». 

Εκ των ων ουκ άνευ είναι για την Τουρκία η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος των Τ/Κ, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ε/Κ. Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών και, εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τ/Κ που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 -όπως είπε-, μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβησαν από κοινού σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, και αφού προηγήθηκαν δυόμισι ώρες συναντήσεων, η πρώτη κατ’ ιδίαν και η υπόλοιπη μιάμιση ώρα μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Τ. Ερντογάν είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, κάτι που θα λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, και ευχήθηκε να ξεκινήσει σύντομα η ανοικοδόμηση περίπου 1.900 κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ, ενώ, σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και για το Αιγαίο, ανέφερε ότι επιθυμία του είναι το Αιγαίο να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης.

Ανακοίνωσε, επίσης, σειρά άλλων έργων στα Κατεχόμενα, στα οποία γίνεται συνεχώς αναφορά στα ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή