Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στο Βίλνιους

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στο Βίλνιους

Την επανέναρξη της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανέναρξη της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

Οπως γνωστοποιήθηκε, οι λεπτομέρειες της επανεκκίνησης της διαδικασίας των ΜΟΕ θα διευκρινιστούν την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους, όπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ αντάλλαξαν συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων τους, ενώ επισήμαναν και την ανάγκη διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση των δύο υπουργών στο Βίλνιους προεξοφλείτο και τις προηγούμενες ημέρες, καθώς Αθήνα και Αγκυρα φαίνεται να είχαν συμφωνήσει ήδη πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ότι η διαδικασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο που θα πρέπει να προηγηθεί είναι εκείνη των ΜΟΕ σε επίπεδο στρατιωτικό. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να φανεί αν στα ΜΟΕ θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο και το υπουργείο Εξωτερικών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, συμφώνησαν στην επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ.

Εν τω μεταξύ, χθες την Αθήνα επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Μάλτας Τζορτζ Βέλα, με τον οποίο συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και οι δύο πρόεδροι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο των παράκτιων κρατών, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, οι διαρκώς αυξανόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα, η οποία όμως πρέπει να συμβαδίζει με το καθήκον μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Το μεταναστευτικό, ωστόσο, δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία, με αλληλεγγύη και σε στενή συνεργασία με τρίτα κράτη, πρέπει να το αντιμετωπίσει, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις αξίες και τα ιδεώδη τα οποία πρεσβεύει», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, περιγράφοντάς το ως ακόμη ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Βέλα από την πλευρά του αναφέρθηκε στις ολοένα και στενότερες σχέσεις Ελλάδας και Μάλτας. Ως προς το μεταναστευτικό σημείωσε ότι «δεν έχουμε λάβει γι’ αυτό ακόμη την πλήρη υποστήριξη όλων των κρατών της Ε.Ε.». Και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη τους είναι απολύτως απαραίτητη, διότι πρέπει να εκφραστεί και στην πράξη. Ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. που προερχόμαστε από τη Μεσόγειο θα πρέπει να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι δεν θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με θέματα που είναι εσωτερικά της Ε.Ε. Θα πρέπει διαρκώς να έχουμε κατά νου τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου. Διότι, αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί, τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT