Μπομπ Μενέντεζ: Το Κογκρέσο θα διασφαλίσει ότι σύμμαχοι, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί

Μπομπ Μενέντεζ: Το Κογκρέσο θα διασφαλίσει ότι σύμμαχοι, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει έρθει «ένα βήμα πιο κοντά» στο Κογκρέσο για την Τουρκία και τα F-16

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Την διαβεβαίωση ότι το Κογκρέσο θα διασφαλίσει ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων, έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, «πρώτα από όλα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει από μόνη της. Το ΝΑΤΟ, όμως, λειτουργεί με ομοφωνία και αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία έχουν λόγο».

Διαβεβαίωσε ότι «ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που μπορεί να γίνουν, θα διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ -όπως η Ελλάδα, που συμμερίζονται τις αξίες μας και ενεργούν με τρόπο που αναδεικνύει αυτές τις αξίες- θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων».

 

«Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει, εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι ένας άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να παρακάμψει το βέτο, εγώ θα αντιδράσω και θα υπάρξουν συνέπειες με όσα μπορώ να κάνω. Μπορούν να παρακάμψουν το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Έχω συζητήσει με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας και το ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν στους υπολογισμούς τους, είχα μια σύντομη συζήτηση και με τον Τζέικ Σάλιβαν», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν έχει έρθει η αμερικανική κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην θέση του Κογκρέσου για δικλείδες ασφαλείας για τα F-16, ο κ Μενεντεζ είπε ότι πιστεύει πως αυτό έχει συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT