«Υβριδική απειλή» για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.το μεταναστευτικό

«Υβριδική απειλή» για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.το μεταναστευτικό

«Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτελούν υβριδική απειλή για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο μείζον αυτό θέμα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτελούν υβριδική απειλή για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο μείζον αυτό θέμα. «Μας απασχολούν όσα γίνονται στον Ειρηνικό και τον Ινδοειρηνικό», πρόσθεσε, «αλλά μας απασχολεί περισσότερο τι γίνεται στην άμεση γειτονιά μας, τη Βόρεια Αφρική». Εκεί, μάλιστα, έχοντας προηγηθεί η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, σημείωσε πως «κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία σε αυτό το κομμάτι» και «αυτό προσαρμόζει και τα θέματα που συζητάμε», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του αποτελεί βασικό πυρήνα των συζητήσεων με την Τουρκία.

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης, πλην του Τούρκου προέδρου, με τον οποίο η συνάντηση δέσποζε στο πρόγραμμα, είχε μια σειρά επαφών με ξένους ηγέτες. Κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μάλιστα αποκάλυψε πως στα τέλη του Σεπτεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, «θα έχουμε και την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας, θα πέσει στο νερό δηλαδή η πρώτη φρεγάτα η οποία αυτή τη στιγμή χτίζεται στα ναυπηγεία της Λοριάν».

Με τους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίτρι Κοβατσέφσκι συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βίλνιους.

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στη Γαλλία, ώστε να επιθεωρήσει μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν τις εργασίες. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίτρι Κοβατσέφσκι, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ προχώρησαν και σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Συντομότερο ήταν το τετ α τετ με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Η αρχική συνάντηση ακυρώθηκε, καθώς κράτησε περισσότερο του αναμενομένου το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, επηρεάζοντας το ραντεβού Μητσοτάκη – Σολτς.

Σχολιάζοντας κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης τις επαφές με τους ξένους ηγέτες, είπε πως «οι συναντήσεις μου με τους συναδέλφους στο Συμβούλιο δεν αποτελούν είδηση».

Επίσης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Εντι Ράμα ένα 24ωρο πριν. Αναφερόμενος στο τετ α τετ με τον Αλβανό πρωθυπουργό σημείωσε πως του έστειλε σαφές μήνυμα επίλυσης του ζητήματος με τον Φρέντι Μπελέρη. «Οταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες και κρατείται φυλακισμένος χωρίς να μπορεί να ορκιστεί», είναι πράγματα «τα οποία δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια χώρα, η οποία έχει θέσει το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στην προμετωπίδα των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή